Предлагат да се затворят училища, градини, ВУЗ-ове и молове, но няма решение

Седем нови епидемични мерки срещу COVID-19 предлага министъра на здравеопазването д-р Костадин Ангелов. Ако мерките се спазват до 21 дни ще имаме резултат. Очаквам резултатите да са преди Коледните празници, каза здравният министър на извънреден брифинг.  Новите мерки са предложени на премиера и на коалиционните партньори днес. Ще бъдат обсъдени и решението ще се вземе на заседанието на кабинета в сряда. При приеманете им ограниченията влизат в сила от 27 ноември т. г., петък. Срокът на извънредната епидемична обстановка се удължава с 4 месеца до 31 март 2012 г. Преустановяват се присъствените занимания в училища, ВУЗ-ове, детски градини, ясли, както и всички извънкласни дейности. Преустановяват се и  колективни спортни мероприятия, конгреси, семинари, конкурси, културни и развлекателни мероприятия и частни партита. Забранява се да работят нощни заведения  – дискотеки, пияни барове, барове и др. Заведенията за хранене, кафе сладкарници, развлекателни и увелиселителни ще работят за вкъщи. Затварят се търговски центрове и молове, както и нехранителни магазини, каза министър Ангелов.  Остават да работят хранителни магазини, аптеки дрогерии, пощи, куриери, банки, застрахователи и финансови институции. Спират се  организираните екскурзии, но няма да има ограничения в обществения транспорт, допълни здравният министър. “Няма да издържат лекарите и сестрите ни. За мен най-важното е опазване на живота и съм готов да поема отговорност и риск. Не приемам, че има по-висша ценност от живота. Разумът и сърцето ми казват да предприемем нови мерки да се скъса веригата на заразата. Защото само живи и здрави хора могат да изправят държавата от каквато и да е криза”, каза д-р Костадин Ангелов. При спазване на новите ограничителни мерки резулатат се очаква най-рано на осмия ден. “Реално след около 2 седмици до 21 дни. На обсъждането при премиера днес докладвахме цялата обстановка в страната. Детайлно ще се обсъждат секторите с министрите”, допълни той.

нито една мярка не трябва да прекалява, нужен е баланс. Това заявява премиерът Бойко Борисов, който проведе работна среща с членове на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Целият свят е в пандемия. Здравната ни система се бори героично в момента. Винаги на първо място, във всяко едно наше действие са стояли животът и здравето на българите. Радвам се, че имаме и много оздравели. В същото време следим и процента на заразените, казва той.

За да бъдат увеличени доходите и пенсиите, за да помагаме на бизнеса, дори за закупуването на ваксините или за подкрепата на болничните заведения – за всичко това трябва да имаме работеща икономика, посочва Борисов.

По думите му всеки доклад на лекарите се анализира внимателно.

Аз го изкарах много тежко и още не мога да се възстановя, призна премиерът. Според него обаче голяма част от младите хора не го усещат така и “има обществено мнение, че това минава лесно”.

По време на съвещанието здравният министър Костадин Ангелов е докладвал данни за развитието на пандемията от COVID-19 на територията на България. Бяха обсъдени конкретните параметри по отношение на заболеваемостта и смъртността в страната. Беше направен преглед и на натовареността на болничните заведения у нас, съобщиха от правителствената пресслужба.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.