Задава се нова вълна на заразени, българската ваксина ще е готова до три месеца

Един на всеки 100 човека у нас в момента е заразен с COVID-19. Когато ходим по улицата и срещаме 100 човека – един от тях е текущ носител на вируса. Съветът ми е – внимавайте. Това каза математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов в студиото на “Здравей, България” по Нова тв.  По думите му се задава нова вълна на заразени. “От много време говоря, че октомври ще бъде преходен месец. Вече започнахме да виждаме, че той наистина е такъв – между това което беше август – ниски нива на заболели и това, което ни очаква през ноември”, посочи още той. “30 хиляди заразени до края на октомври е добра прогноза. В момента сме 23 300. Числото 30 000 е сценария за здравната система и за какво трябва да бъде подготвена в края на октомври. Прави се, за да може логистиците като ген. Мутафчийски да осигурят материали и легла, но проблемът е при медицинските сестри. Според мен няма да стигнем чак до 30 хиляди и здравната система ще се справи”, обясни още проф. Витанов. 

До Нова година ще е готов прототипът на българската ваксина на БАН, след което идват клиничните изпитания, съобщи пред БНТ доц. Пенка Петрова, директор на Лабораторията по експериментална имунология към БАН.

Учените продължават да изследват геномите на вируса, като е установено, че при 12 000 различни има около 1200 мутации. Всеки десети вирус е мутирал, но тенденцията е да се върви към по-малко смъртоносни щамове.

В Европа и в България преобладават едни и същи щамове.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.