Жители на столичния квартал Мусагеница излязоха на пореден протест срещу проект за строеж (ВИДЕО)

Мартин Ненчов, Клуб по журналистика към 125 СУ “Боян Пенев”

Жителите на столичния квартал Мусагеница излязоха за пореден път на протест на кръстовището между бул. „Г. М. Димитров“ и бул.  „Драган Цанков“. Гражданите на квартала се недоволни от инвестиционното намерение за строеж, който ще е 35-метрова сграда. По проект  високата сграда ще се намира на метри от болк 101 в квартала, а пътеката, която минава до него, ще бъде премахната и озеленена. Въпросната пътека е важна, тъй като тя е връзката с близкото метро и автобусна спирка. Гражданите искат Столичният общински съвет да си преразгледа решението.

Хората разказаха, че теренът е частна собственост на Петьо Блъсков. Преди това е бил общински и предназначен за зелени площи. На мястото има изкопани дупки за основа на строеж, като някои от хората твърдят, че доскоро периметърът е бил и заграден. Строежът е обект и на съдебни битки, които се водят от 2018 г. В своя позиция до медиите Петьо Блъсков обяви, че и трите имота попадат в подробен устройствен план, той е надлежно одобрен от общинския съвет, а всички съдебни производства, засягащи споменатите имоти са приключили в негова полза с влезли в сила решения на Административен съд – София-град и ВАС.
Весела Стефанова, организатор на протеста, обясни пред komentator.bg, че имотът е закупен преди години, а от 2018 година е издадено и разрешение за строеж. Тя добави, че делата продължават. Стефанова изрази притеснение, че на територията на строежа се намират няколко дървета на повече от 50 години, които ще трябва да бъдат отсечени.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.