Ето страните, за които отпада 14-дневната карантина

Правителството реши да премахне въвеждането на 14-дневна карантина за част от сраните в ЕС. То е взето на база на данните от Европейския център за контрол на болестите в Стокхолм. Премахването у нас на 14 дневна карантина за пристигащите български и чуждестранни граждани е за част от страните от Европейския съюз, плюс Сърбия и Северна Македония. Карантината обаче остава за осемте страни, които имат най-висока заболеваемост за последните две седмици в Европа  -Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия. За тези страни все още ще остане налагането на 14 дневна карантина при завръщане от тях, разбира се с изключенията, които имахме от предишните заповеди  – за членове на семейства, за екипажи на самолети, за международни шофьори и др.“, обясниха от Националния оперативен щаб.

Прогнозите са, че днес броят на  случаите с Covid-19 в световен мащаб ще достигне 6 милиона. Смъртните случаите ще достигнат 365 000.

За вчерашния ден все още е най-голям е броят на новозаразените в две страни  – Съединените щати и Бразилия, като водеща е Бразилия с 24 000 нови случая.

В САЩ новозаразените са 22 000, в Русия – 8371, във Франция – 3300.

При балканските страни се наблюдава следната картина – за вчерашния ден 3 балкански страни имат под 10 новорегистрирани случаи. Това са Хърватска с един, Гърция с три и България с осем случая. Останалите са с по-голям брой, като в Северна Македония те са 38, в Албания  – 26, в Босна – 27 в Сърбия – 25, в Румъния -197, и разбира се  – като бройка водеща Турция с 1182 нови случая.

По същия начин стои и броя на смъртните случаи –  те са 30 в Турция, 8 в Румъния и по два в Гърция, Босна и Херцеговина и Северна Македония.

В средата на месец юни се очаква пълно отваряне на границите в рамките на ЕС.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.