ЕС подкрепя изгонването на руските дипломати, БСП -не съвсем

С изразява съжаление за неоправданата заплаха на Руската федерация да прекрати дипломатическите си отношения с България в отговор на решението ѝ да изгони 70 руски дипломати”, се казва в изявление на Европейската служба за външна дейност.

В него се подчертава, че българското решение е изцяло в духа на международното право, а тези служители са действали в нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

“ЕС изцяло подкрепя и е напълно солидарен с България при тези обстоятелства и ще наблюдава въпроса отблизо. Такова диспропорционално действие от страна на Русия единствено служи за допълнителната ѝ международна изолация”, подчертават от службата.

Министерството на външните работи потвърди в официално съобщение за срещата между министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска и посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова. От него се разбира, че срещата е била по искане на руската страна.

Генчовска е поискала руската страна да оттегли вербалната си нота от 30 юни 2022 г.

В съобщението на МВнР е подчертано, че в разговора си с Митрофанова външният министър е следвала указания, които е получила в писмо от началника на кабинета на премиера.

Парламентарната група на БСП е внесла в деловодството на Народното събрание искане да се разгледа изгонването на 70-те руски дипломати и служители. Социалистите искат парламентът да вземе решение, че Народното събрание възлага на премиера да даде указания за временно спиране на действието на нотите на Министерството на външните работи за обявяване на 70-те руснаци за “персона нон грата”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.