ЕС намалява от 1 август потреблението на газ във всички страни, Унгария- против

900 лв. за отопление на панелно тристайно жилище с изолация

Държавите членки на Европейския съюз постигнаха споразумение във вторник как да намалят потреблението си на газ с 15 процента и да ограничат зависимостта си от руските доставки, докато Европа се подготвя за трудна зима.

“Това не беше мисията невъзможна. Министрите постигнаха политическо споразумение за намаляване на търсенето на газ преди предстоящата зима“, съобщи в Twitter Чешката република, която е ротационен председател на ЕС.

В опит да повишат сигурността на енергийните доставки на ЕС, държавите членки постигнаха политическо споразумение за доброволно намаляване на търсенето на природен газ с 15% тази зима, съобщава в прессъобщение Съветът на ЕС, цитирано от БНР.

Регламентът на съвета също така предвижда възможност за задействане на “Предупреждение на съюза“ относно сигурността на доставките, в който случай намаляването на търсенето на газ ще стане задължително.

Целта на намаляването на търсенето на газ е да се направят икономии преди зимата, за да се подготвят за евентуални прекъсвания на доставките на газ от Русия, която непрекъснато използва енергийните доставки като оръжие.

“ЕС е единен и солидарен. Днешното решение ясно показа, че държавите членки ще се противопоставят на всеки опит на Русия да раздели ЕС, като използва енергийните доставки като оръжие. Приемането на предложението за намаляване на газа за рекордно кратко време несъмнено укрепи нашата обща енергийна сигурност.

Спестяването на газ сега ще подобри готовността. Зимата ще бъде много по-евтина и по-лесна за гражданите и индустрията на ЕС”, заяви Йозеф Сикела, министър на индустрията и търговията на Чехия, която е ротационен председател на ЕС.

Държавите членки се съгласиха да намалят търсенето на газ между 1 август 2022г . и 31 март 2023 г. с 15%, в сравнение със средното си потребление през последните пет години, с мерки по техен избор.

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че Будапеща е против плана на Европейския съюз за намаляване на потреблението на газ, наричайки го “неизпълним”.

“Ние бяхме единствените, които сигнализираха, че гласуваме против, тоест Унгария гласува против този декрет, като има предвид, че той напълно пренебрегва интересите на унгарския народ“, каза Сиярто в Брюксел, наричайки предложението на ЕС “неоправдано, безполезно, неприложимо и вредно”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.