ЕС купува 400 млн. дози ваксини срещу Ковид-19

Британската фармацевтична компания “AstraZeneca ” е подписала договор с Италия, Германия, Франция и Нидерландия за осигуряване на ваксина срещу новия коронавирус. Доставките ще започнат до края на 2020-а. 

Договорът е за до 400 милиона дози от ваксината, разработена от Оксфордския университет. От фармацевтичната компания добавят, че търсят начини да увеличат производството, за да бъде тя достъпна бързо и масово. 

Италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца написа във Фейсбук, че изследванията с ваксината са напреднали и тя се очаква да е готова в края на есента. 

На британската фармацевтична компания са поръчани 2 милиарда дози в световен мащаб, включително от сделка с американското правителство на стойност един 1,2 млрд. долара, както и с две дружества, подкрепени от Бил Гейтс. 

Все още няма одобрена ваксина или лечение за Covid-19, но според министъра на здравеопазването на Германия Йенс Шпан много страни по света вече са сключили сделки, за да си ги осигурят, когато са готови. Европейската комисия е получила мандат от правителствата на блока вчера да договори закупуването и на други обещаващи ваксини, но не е ясно дали ще има достатъчно средства за това.

По данни на Световната банка населението на ЕС е 447 млн. души, припомня АФП и цитира съобщение на германското здравно министерство, според което споразумението предвижда доставката на ваксина за всички страни-членки на ЕС, веднага щом тя бъде открита. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.