ЕС готов да прати следователи в Буча

ЕС е готов да изпрати в Украйна следователи, които да подсилят събирането на доказателства за извършени военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски.

Тя отбеляза, че Евроджъст и Европол са готови също да осигурят помощ на украинската прокуратура. Фон дер Лайен допълни, че се водят разговори за включване на представители на Международния наказателен съд. По думите й руските военни, извършители на убийствата в Буча и на други места в Украйна, трябва да не остават безнаказани.

ЕК ще осигури техническа и финансова помощ за разследването, добави Фон дер Лайен.

Русия също иска разследване на зверствата в Буча, за които Украйна и Западът  обвини, че са извършени от изтеглщите се руски военни части.

Главният следовател на Русия нареди днес официално разследване на, по думите му, украинска “провокация”, след като Киев обвини руските военни в клане на цивилни в град Буча, предаде Ройтерс.

Александър Бастрикин, ръководител на руския Следствен комитет, разпореди започването на разследване въз основа на това, че Украйна е разпространила “съзнателно фалшива информация” за руските въоръжени сили в Буча, се казва в съобщение на институцията.

Украйна и нейните западни партньори разпространяват фейк видео от Буча по медиите и социалните мрежи, заяви Сергей Лавров на среща със заместник генералния секретар на ООН.

Министърът на външните работи на РФ добави, че Русия разглежда подобни провокации, като тази в Буча, като пряка заплаха към международната сигурност.

Малко по-рано Русия поиска и извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради “ненавистните провокации”, извършени според нея от Украйна в град Буча, предаде Франс прес.

“След ненавистните провокации на украинските радикали в Буча, Русия поиска среща на Съвета за сигурност в понеделник, 4 април”, написа в Twitter заместник-постоянният представител на страната в ООН Дмитрий Полянски.

Срещата обаче е била отказана от Великобритания, съобщава руското външно министерство.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.