ЕП прие критична резолюция за България

Основателите на ЕС призоваха за федерация

Резолюцията за върховенството на закона в България бе приета от евродепутатите със 358 гласа “за”, 277 гласа “против” и 56 гласа “въздържал се”. В документа евродепутатите изразяват „недвусмислената си подкрепа за българския народ в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация“. Те осъждат насилствената и непропорционална намеса на полицията, най-вече твърденията за използване на сила срещу жени, деца и журналисти, както и „незаконните и прекомерни одити“ на частни предприятия, изразили своята подкрепа за протестите.

В резолюцията се подчертава, че има „значително влошаване на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите“. Текстът посочва и продължаващите системни проблеми в съдебната система, по-специално липсата на законодателна рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор.

33 поправки от общо 50, предложени главно от Европейската народна партия (ЕНП) в резолюцията за върховенството на правото и закона в България, отпаднаха. Това стана на гласуване в пленарна зала на Европейския парламент (ЕП). Отпаднаха всички предложения за поправки, внесени от малтийската евродепутатка Роберта Мецола. Тя искаше в резолюцията да влязат случаите със съветниците на президента – Пламен Узунов и Илия Милушев, както и текст, в който се казва, че избягалият в Дубай от българското правосъдие Васил Божков финансира протестите срещу правителството на Бойко Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев. Не бяха приети и поправките на българския евродепутат Ангел Джамбазки. Те основно бяха насочени срещу Истанбулската конвенция.

Преди гласуването групите на социалистите и Зелените изразиха подкрепа за резолюцията, а Европейската народна партия се обяви против. Сред опасенията на евродепутатите е и конституционната реформа, която трябва да бъде в съответствие с международните стандарти, както и евентуалните промени в изборното законодателство, правени близо до предстоящите парламентарни избори. Те са обезпокоени и от разследвания на корупцията по високите етажи на властта без осезаеми резултати, както и от състоянието на основните права, например по отношение на подбуждащи омраза изказвания, основана на пол и сексуална ориентация дискриминация, правата на ромите и на лицата, търсещи убежище. Евродепутатите осъждат кампаниите за оклеветяване и насилието над журналисти. Те са дълбоко загрижени от влошаването на свободата на медиите, на прозрачността и от липсата на разнообразие в собствеността им, както и от твърденията за отпускане на европейски средства за приятелски настроени към правителството медии. В резолюцията се посочва  необходимостта от по-строг контрол върху начина, по който се изразходват евросредствата.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.