ЕК:Трябва да има разследване при насилие срещу журналисти

България е изпълнила 12 от 19 препоръки за борба с корупцията

Државите членки са отговорни за провеждането на разследване при насилие срещу журналисти по време на демонстрации. Това казаха от Европейската комисия по повод случаите на пострадали журналисти по време на протестите в София. 

Брюксел продължава да следи и съдебната реформа у нас, както и борбата с корупцията и организираната престъпност.

От Еврокомисията напомнят, че журналистите трябва да могат да вършат работата си, дори по време на демонстрации.

В Брюксел следят внимателно събитията в България. Според Еврокомисията по време на протестите няма място за насилие, а употребата на сила трябва да бъде пропорционална.

“Европейската комисия вярва, че свободата на медиите е основен принцип в нашето общество и затова журналистите трябва да могат да действат в условия, които позволяват да си вършат работата. В ЕС ние спазваме принципите на правовата държава, имаме система, според която държавите-членки са отговорни за провеждането на разследвания при случаи на насилие срещу журналисти, както и за всякакви други за актове на насилие по време на демонстрации”, заяви Ерик Мамер, говорител на Европейската комисия.

Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права (DRFMG) в Европейският парламент публикува съобщение, че те са станали инициатор на закритата среща миналия петък за върховенството на закона в България. След срещата, на която присъства и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, стана ясно, че страната ни е силно критикувана заради действията на прокуратурата, начинът, по който се провежда съдебната реформа и пр. Тогава българската прокуратура излезе със съобщение, в което се твърдеше, че инициатор на дебата е главният прокурор Иван Гешев.
“Заседанието беше организирано по собствена инициатива на DRFMG (Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права, бел. ред.) и беше фокусирано
върху последните събития в България във връзка с демокрацията, принципите на правовата държава и основните права, по-специално свободата на медиите, независимостта на съдебната система и
разделението на властите”, се казва в съобщението.
ЕП опровергава изказвания на български оплитици, които заявиха, че в ЕП са били възмутени от “използването на бесилки, ковчези и чували за трупове от протестите в България”.
Преди ден заместник-председател на Европейския парламент обвини българското правителство в разпространяване на фалшиви новини именно по повод въпросното заседание, проведено при закрити
врата. Германката Катарина Барли, член на Комисията по правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и участник в обсъждането за България, заяви по време на онлайн дебат: “Тревожна беше реакцията на
правителството (на България, бел.ред.), което публикува напълно невярна информация за съдържанието (на обсъждането, бел.ред.). Същинска фалшива новина.”, пише медиапул.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.