ЕМА: Ивермектин не помага за Ковид-19

Treatments for Coronavirus (COVID-19): IVERMECTIN in white bottle packaging with scattered pills. Isolated on blue background. Horizontal shot. Copy space.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча да не се използва лекарството ивермектин за профилактика лечение на COVID-19, тъй като научните данни не подкрепят използването му извън добре подготвени клинични проучвания.

Препоръката, публикувана на сайта на ЕМА, е за използването на медикамента в настоящия момент; нужни са още проучвания, за да се извлекат категорични заключения.

Преди дни шефът на Столичната регионалната здравна инспекция обаче Данчо Пенчев обясни, че лекарството е помогнало на него и близките му. Други медици също говорят за ползите от ивермектин.

В становище на ЕМА от вчера се посочва, че таблетките са одобрени лечение на някои паразитни инвазии от червеи, а във вид на препарат ивермектин е одобрен за кожни заболявания, разрешена е и ветеринарната му употреба за паразити по много животни.

Лекарствата, които съдържат ивермектин, обаче нито имат одобрение за COVID-19 в ЕС, нито ЕМА е получавала заявка за това.

1 Comment

  1. щом помага нека се ползва, те в Брюксел са само лобисти. Да не мислите че мислят за здравето на хората?

Leave a Reply

Your email address will not be published.