ЕМА: АстраЗенека е сигурна и ефективна

Европейската агенция по лекарствата (EMA) потвърди в четвъртък, че ваксината срещу Covid-19 на “АстраЗенека” (AstraZeneca) и Оксфордския университет е сигурна и ефективна, съобщи Ройтерс, цитирана от БНР.

EMA също така потвърди, че ползите от ваксината на “АстраЗенека” надвишават рисковете.

Изпълнителният директор на EMA Емър Кук обаче обяви, че агенцията не може окончателно да изключи връзка с инциденти с кръвни съсиреци и ваксината при разследването на 30 случая на рядко състояние на кръвосъсирване.

Ето защо EMA препоръчва да се повиши осведомеността за риска и да се включи в информацията за продукта.

Агенцията по лекарствата ще актуализира своите насоки, за да включи обяснение за лекарите и обществеността относно потенциалните рискове.В заключение Емър Кук заяви, че EMA ще започне допълнително разследване, за да разбере повече за всички съобщени случаи на неблагоприятни ефекти.

Днешното решение на EMA е факт, след като мнозина европейски държави преустановиха временно използването на ваксината на “АстраЗенека” поради опасения, свързани с нейните нежелани ефекти.

У нас ваксинирането беше спряно заради смъртен случай на жена,която е били имунизирана. Разследването обаче показа, че нейната смърт няма общо с ваксинирането.

Същевременно джипита предупредиха, че след врементата забрана са изхвърляли останали дози във вече отворени флакони с ваксини. Причината е, че вече отворен, флаконът има годност до 48 часа, ако се съхранява в хладилник, и 6 часа – извън него. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.