Европа върви към конфликт със сериозно военно противопоставяне

Чавдар Найденов

„След речта на Путин усилено се твърди, че са се оправдали предупрежденията, че той ще нападне Украйна, но това е подмяна на емпиричните наблюдения, за да паснат те към теорията“. Така коментира социологът и международен наблюдател Чавдар Найденов ситуацията, след като Владимир Путин призна двете отцепили се от Украйна републики – Донецк и Луганск.

Според Найденов този ход на Путин не е съвсем очакван, като резултатът от него е, че Русия е намерила причина да въведе в двете сепаратистки републики войски, което означава, че до този момент там не е имало такива, макар през цялото време да се твърдеше, че  има опасност от втора инвазия в Русия – в Донбас и превземане на Киев.  Найденов допълни, че сега се забравя какво се е твърдяло по отношение на Киев, а като цяло ходът с признаването на двете сепаратистки републики е крайно мъглив.

„Не е съвсем ясно на този етап каква цел иска да постигне Русия. Нито по този начин се съединяват със сухопътната връзка с Крим, нито пък Путин каза, че иска да спре настъплението на украинските войски към Донбас. Той просто заяви, че има такава опасност и разви теория за украинската култура и украинския народ, като неговите възгледи стоят много в края на консервативния спектър“, анализира Найденов. Според него тези възгледи са много националистични и либералите би трябвало да се изненадани от тях, защото половината реч на Путин бе посветена на обвинения срещу болшевиките, които са виновни за разпада на СССР.

Ситуацията е крайно неясна, факт е, че имаше нагнетяване на напрежение за подготвяне на нахлуване от страна на Русия в Украйна. Сега се задействаха войски, но с ограничена цел, допълни Найденов. Според него тази стъпка сама по себе си е безсмислена и е възможно да има следващи планирани стъпки. Социологът  допълни, че не е незаконно да се признае която и да е област, който се е обявила за самостоятелна държава. „Наскоро Америка призна на Мароко част от Западна Сахара, като Мароко беше изгонила оттам част от населението. САЩ Наложи на Судан да отдели част от Южен Судан. Право на държавите е да признават или не самопровъзгласили се държави. Русия не е нарушила и Минските споразумения, защото тя не е страна по тях, а само наблюдател редом с Франция и Германия. Двете страни, които имат задължения, са сепаратистите в Донбас и Украинското правителство. И това се третира като вътрешнополитически конфликт, който трябва да се уреди с взаимно договаряне.  

Цялата тази ситуация означава, че ще има конфликт със сериозно военно противопоставяне и ограничаване или прекъсване на дипломатически отношения на Русия със страни, които принадлежат към НАТО, на прекъсване на търговски договори и това е минимумът. Може да се очаква увеличение на армиите в Източната част на НАТО и опасност от война. Както и ограничаване на търговията с Русия, което означава, че и двете половини на Европа- руската и неруската ще загубят.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.