Евгений Дончев представи книгата си “Китай отвътре”

Известният журналист, китаист и последен кореспондент на БТА в Пекин Евгений Дончев представи книгата си “Китай отвътре” в Клуба на Съюза на българските журналисти. Книгата съживява спомените му от най-коментираните промени в Китай.

Пред много колеги и приятели Евгений Дончев каза, че е решил да напише книгата си, която съдържа преки впечатления и натрупани познания от неговата работа като кореспондент на БТА в Пекин между 1986 и 1991 г., едва когато се е пенсионирал.

Като конкретен подтик да разкаже за своя поглед към Китай „отвътре”, Евгений спомена озадачило го изречение, което открива на сайта на МВнР през април 2021 г. В справката за посещенията на български президенти в Китай, в която се изреждат Петър Стоянов (1998), Георги Първанов (2008), Росен Плевнелиев (2014) и Румен Радев (2019), след името на Петър Стоянов е добавено, че това било първото посещение на български държавен глава от повече от 20 г. насам.

Дончев заяви, че бил е изумен, защото лично е отразявал посещението на тогавашния български държавен глава Тодор Живков през 1987 г.  “Живков също е държавен глава”, коментира Дончев.

На премиерата на книгата в Клуб „Журналист” Евгений разказа спомени от събитията на площад „Тянанмън” в Пекин през май-юни 1989 г. “Беше смразяващо. Виждахме трупове”, коментира Дончев.

В книгата става дума и за фестивала на ледените фигури в Харбин, за китайската кухня и за китайските влакове, та дори и за „дезодоранти за 2 милиарда подмишници”.

Припомняме, завършилият в Румъния китайска филология Евгений Дончев започва журналистическия си път, работейи в БТА, като от 1986 г. е кореспондент на информационната ни агенция  в Пекин.

Евгений Дончев е носител на наградата на СБЖ за печатни медии за 2004 г. След 1991 г.  е последователно главен редактор и заместник-главен директор в БТА, завеждащ международните отдели на списание и вестник „Сега“, както и зам.- главен редактор и коментатор на този вестник, също така зам.-главен редактор на списанията „Бизнес уик България“, „Лидер“ и вестник „Класа“, а до пенсионирането си през 2020 г. е редактор в сп. „Икономист“ – българския партньор на британското The Economist.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.