Държавата обезщети фермера с отровените крави

Фонд „Земеделие“ преведе пари на фермера, чиито крави се отровиха след водопоя при река Марица, съобщи земеделският министър Десислава Танева в bTV.

„Добре, че той беше регистрирал животните си в системата и се беше регистрирал като земеделски производител. Това ни позволи да го подкрепим с малко над 37 000 лв. Парите бяха преведени днес, надявам се утре той да ги получи“, обясни министъра в предаването „Лице в лице“.

Прокуратурата е започнала да проверява за използването на пестициди. В тази връзка земеделският министър коментира, че органът, който контролира спазването на законодателството в областта на използването на препаратите за растителна защита, е БАБХ. Там има ясно разписани правила и при нарушаването им има съответните санкции.

„Миналата седмица се прие изменение в Закона за растителна защита. Той ще позволи да се изгради система на електронни дневници за влагането на препаратите за растителна защита, включително регистрация на всички оператори и много по-строг режим. Вярвам, че с изграждането на подобна система чувствително ще се подобри контрола“, допълни Танева.

1 Comment

  1. Чудо на чудесата е това! Толкова бързо държавата никога не е правила нещо подобно. Браво. Все така да действа държавата.

Leave a Reply

Your email address will not be published.