Драгомир Заков смени Стефан Янев и допусна, че сили на НАТО могат да се разположат у нас

Ако се наложи, сили на НАТО могат да бъдат разположени на българска територия, но при определени условия, заяви новият министър на отбраната Драгомир Заков, след като бе избран на поста.

Драгомир Заков, досегашният постоянен представител на България в НАТО бе избран със 184 гласа „за“ и 33 въздържали се. Кандидатурата му беше подкрепена от “Продължаваме промяната”, ГЕРБ, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”. ДПС се въздържаха, а партия “Възраждане” не участва в гласуването.

Пред депутатите премиерът Кирил Петков обяви мотивите, с които предлага тази промяна:

„Мотивите за оставката са, че никой министър на това правителство няма право да прави собствена външна политика през Фейсбук. Такива самодейни изказвания, че ако аз не съм министър, това правителство може да не е стабилно, няма как да се търпят“.

:

„България е член на НАТО и думата НАТО не е мръсна дума. Ако се наложи, аз предполагам, че всички вие бихте се почувствали по-сигурни, ако се наложи сили на НАТО да дойдат, но това ще стане по определена процедура”, каза Заков. Той допълни, че не става така: “Някой се обажда на България и казва: “Идват сили на НАТО”. Това е процес на вземане на решения, в който България участва. България е част от решенията в НАТО”.Според него сигурността на страната по черноморската граница е гарантирана:

„НАТО вече активира плановете за отговор. Черно море е част от тази зона на отговорност на НАТО, така че може да бъдете абсолютно сигурни, че Черно море е осигурено. И България, разбира се“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.