Договориха висшите постове в Евросъюза

България е изпълнила 12 от 19 препоръки за борба с корупцията

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че е постигната договореност по разпределението на висшите длъжности в Евросъюза. Предлага се германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен от Европейската народна партия да бъде председател на Европейската комисия, а ръководството на Европейския съвет да бъде поето от служебния премиер на Белгия Шарл Мишел, който е либерал.

Предвижда се върховен представител на Евросъюза по външната политика и сигурността да бъде испанският външен министър Жозеп Борел от социалистите. Предлага се ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард да поеме председателството на Европейската централна банка.

„Имаме председател на Европейския съвет – Шарл Мишел. Много добър приятел на България“, заяви министър-председателят Бойко Борисов след края на извънредното заседание на Европейския съвет, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет. Премиерът Борисов изказа своите поздравления към Шарл Мишел и отбеляза, че традицията премиер на Белгия да поема Съвета е от времето на Херман ван Ромпой.

Българският министър-председател добави, че е доволен от постигнатия труден компромис на срещата на европейските държавни и правителствени ръководители. „В пакета казваме кое е за социалистите, кое за Европейската народна партия, кое за либералите и за това се съгласяваме. Категорично ние държахме още от първия ден Европейската комисия да бъде за ЕНП и това постигнахме“, добави Борисов.

Запитан относно поста на председател за Европейската комисия, премиерът Борисов подчерта, че предложението е германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен. „Доста години се познаваме. Мисля – добре ще се справи“, отбеляза Борисов. Министър-председателят каза още, че предложението за върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност е испанският външен министър Жозеп Борел.

На въпрос дали депутатите на ГЕРБ биха подкрепили Сергей Станишев за председател на Европейския парламент, премиерът Борисов заяви: „Категорично ще го подкрепим. Българин на такава висока позиция само е чест и гордост. Независимо че неговите хора в България не го харесват“. Борисов акцентира, че издигането на кандидатурата на Сергей Станишев е работа на Европейския парламент.

„Много добре се познаваме, приятел ни е и съм убеден, че един подобен професионалист ще ни бъде много важен по пътя за еврозоната“, подчерта още министър-председателят по отношение на Кристин Лагард, номинирана за председател на Европейската централна банка.

Появи се информация, че лидерите са постигнали съгласие председателите на Европейския парламент да бъдат двама – Манфред Вебер и Сергей Станишев, които ще се сменят на 2 години и половина.

По-късно запознат източник съобщи за “Хоризонт”, че днес социалистите ще представят кандидатурата на италианския евродепутат от партията на европейските социалисти и демократи Давид-Мария Сасоли за председател на Европейския парламент. Според цитирания източник кандидатурата на Сергей Станишев изобщо не е била обсъждана. Според друг източник самият той е оттеглил кандидатурата си.

От своя страна Манфред Вебер заяви, че връща получения мандат на водещ кандидат и остава лидер на групата на Европейската народна партия в Европарламента. Той посочи, че сега е ред на социалистите да застанат начело на институцията.

Групата на Зелените/Европейски свободен алианс не приемат постигнатата на Европейския съвет сделка за висшите постове на Европейския съюз. “Споразумението не зачита процедурата “водещ кандидат”, както и резултатите от европейските избори”, смята съпредседателят на групата Ска Келер.

Съпредседателят Филип Ламбер подчерта, че групата стои твърдо зад кандидатурата на Келер за председател на Европейския парламент.

Днес евродепутатите трябва да изберат председател на Европейския парламент и негови 14 заместници.Ако при първото гласуване нито един от предложените не спечели достатъчно мнозинство, гласуването ще продължи до трети кръг. Между всеки две тайни гласувания с хартиена бюлетина е възможно издигането на нови кандидати. В четвъртото гласуване участват само двамата кандидати, събрали най-много гласове.

„Гласуването днес ще покаже до каква степен участниците в преговорите за най-високите постовете в Европейския съюз са отстъпили по време на договореностите. Надявам се на здравия разум. Не може да има губещ, тъй като говорим за институционалния облик на Европейския съюз за следващите пет години. Тези хора трябва да ни водят към важни неща – политики, които ще касаят живота на европейските граждани. Позицията на печеливш и губещ не е подходяща“, коментира в предаването „Преди всички“ политологът Любомир Стефанов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.