Добрата книга е като лекарство. Четете, за да сте здрави и да живеете дълго

През 2018 г. излезе едно забележително проучване, което Komentator.bg припомня. То ни убеждава колко е важно да се четат книги. Публикуваме го отново, защото тези дни излезе социологическо проучване, че 38% от българите не са прочели нито една книга през тази година. Тези данни потвърждават наблюденията на “Българска книга”, които преди това обявиха, че 20% от българите не четат.

През 2005 г. изследователи от Йейлския университет за обществено здраве в Америка започнаха проучване как четенето влияе върху дълголетието.

Проектът стартира с 3635 участници, като тяхната възраст е 50 или повече години. Всеки участник беше поставен в една от трите категории: хора, които не четат книги, хора, които прекарват до три часа и половина седмично в четене на книги, и трета е категорията на хората, които са книгомани. ПРез 2017 г., след дванадесет години труд, изследователите съобщават за удивителните резултати.

Четенето значително увеличава шансовете за оцеляване

След края на проучването изследователите искаха да знаят кой от анкетираните в какво здраве е. Ясният отговор обезпокои изследователите толкова много, че те изпратиха резултатите си отново за корекции. Резултатите бяха разгледани много внимателно и бяха взети предвид различни влияещи фактори, като този, че четящите книги са по-често жени, които са по-образовани и добре платени. Тези обстоятелства, които във всеки случай водят до висока продължителност на живота, са включени в оценката. Калкулирани са други фактори – възраст, работа и статус на връзка, както и здравословно състояние.

Но резултатът остана същият: книгоманите живеят по-дълго. Средно две години повече от нечетящите. Очакваната продължителност на живота на хората, които четат средно три часа и половина седмично, е със 17 процента по-висока от тази на нечетящите. При редовните четящи, от друга страна, продължителността на на живота се повишава до 23 процента. Все още обаче не е ясно как и защо ефектът от литературата влияе положително върху продължителността на живота. Също така все още не се знае дали нехудожествената литература или романите са решаващите фактори. Изследователите откриха и връзка между по-дългата продължителност на живота на хората, които четат вестници, но ефектът е по-малък от онези, които четат книги.

Добрата книга е като лекарство

Бека Р. Леви, водещият автор на изследването, каза пред New York Times , че хората, които четат книга само половин час на ден, имат явно предимство за оцеляване пред тези, които не четат. Ние също можем да потвърдим това, когато се наблюдаваме в ежедневието. Интуитивно посягаме към книгите, когато се раблеем. Добрата история ще ви помогне да станете по-добри. Ерих Кестнер признава лечебния ефект на литературата във факта, че хората биха формулирали чувства и мисли за своите ближни.

Хубаво е да оставите някой друг да формулира собствената ви мъка. Формулата е благотворна.

Четенето намалява стреса

Гео също съобщава във връзка с проучването на университета Йейл, че четенето обикновено намалява стреса. Една книга има много положителни ефекти върху тялото и ума. Въображението се стимулира при четене на книга, а това ни помага да се отпуснем. Освен за предаване на знания и разширяване на собствения речник, книгите служат и за стимулиране на мозъчните ни клетки и трениране на когнитивните ни способности и способността ни да се концентрираме. Изследователите също съобщават, че емоционалната ни интелигентност се подобрява чрез четене. Така че времето, което бихме инвестирали в книги, ще ни бъде възвърнато стократно.

С толкова много положителни аргументи трябва да се чувстваме комфортно с книга след работа. 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.