Днес обявават присъдите по делото “EVN”

Очаква се днес Специализираният наказателен съд да обяви присъдите по делото „EVN“. Подсъдими за продажбата през 2011 година на остатъчния държавен дял от 33% в електроразпределителното дружество EVN са министрите в първото правителство на Бойко Борисов – Симеон Дянков и Трайчо Трайков, съиздателят на „Икономедия“ Иво Прокопиев и трима служители на дружеството „Булброкърс“, избрано за инвестиционен посредник при продажбата.

В ранните часове на миналата неделя спецпрокуратурата поиска затвор и за шестимата – наказание  в средния размер, но без да уточни колко години са това. Според обвинителния акт Иво Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да сключи сделката за продажбата на миноритарния пакет акции в EVN, а пък ексфинансовият министър настоявал това да стане по критерии, които да облагодетелстват „Булброкърс“.

Трайчо Трайков е на съд за  безстопанственост, тъй като през 2011 г. е отговарял за държавните дялове в електроразпределенителните дружества.
„Двама бивши министри вършат престъпления, и то от най-високата позиция на ръководител в държавата. Агенцията по приватизация е била превърната в пощенска кутия“, твърди наблюдаващият прокурор Емил Петров.

От продажбата хазната е била ощетена с над 20 милиона лева, са изчислили от прокуратурата.

Миналата събота Симеон Дянков участвав заседанието по видеовръзка, защото е в Съединените щати и няма как да се прибере. Пред съда и той, и Трайков казаха, че са  невинни, а Иво Прокопиев се възмути, че е обвинен за позиция, изразена на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество през 2010 година, както са направили и другите присъстващи, включително и премиерът Бойко Борисов:
„Единственото, което очаквам оттук нататък, е справедлива съдебна присъда“, каза Прокопиев.

Прокуратурата иска, ако подсъдимите по делото „EVN“ бъдат осъдени ефективно, съдът да ги задържи под стража в съдебната зала.

Процесът срещу издателя на “Икономидиа” се следи внимателно от Европейската асоциация на издотелите на вестници ENPA, съобщи “Дневник”. Изданието цитира Карло Пероне, президент на ENPA, който казва : “Предупреждаваме за влошаващата се ситуация със свободата на медиите в България, поставяща в сериозна заплата бъдещето на независимата журналистика. ENPA категорично защитава медийния плурализъм, редакционната независимост и икономически устойчив сектор на пресата.”

“Внимателно следим наказателното дело срещу собственика на медии Иво Прокопиев от групата “Икономедиа” с обвинения за публичните му изявления като член на консултативна обществено институция. Жизнено важно е правните проедури да се спазват стриктно, за да се разсее всякакво съмнение за произвол и политически мотиви в обвиняването на Прокопиев, чийто медии са известни като източници на независима и качествена журналистика в България. Плурализмът и свободата на медиите трябва да бъдат съхранявани и уважавани в Европейския съюз.”

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.