Джо Байдън печели в Мичигън

Кандидатът на Демократическата партия в президентските избори в Съединените щати – Джо Байдън води пред настоящия президент Доналд Тръмп с почти 120 хиляди гласа при почти пълно преброяване на гласовете в ключовия щат Мичиган, съобщиха информационните агенции.

По данни от преброени 99% от гласовете Байдън получава 50,3 процента от вота, а Тръмп – 48,1 процента. Разлика, която е доста по-голяма от преднината на Тръмп в Мичиган през 2016 година, когато той надделя с малко над 10 хиляди гласа.

С шестнайсетте електори, които Мичиган изпраща в избирателната колегия за избор на президент, Джо Байдън вече изглежда си е осигурил 264 от необходимите 270 гласа, коментират експерти.

До момента настоящият държавен глава Доналд Тръмп може да разчита на 214 гласа в избирателната колегия, уточняват информационните агенции.

Щабът на Доналд Тръмп вече подаде жалби срещу преброяването на гласовете в щатите Мичиган, Пенсилвания и Джорджия.

Симпатизанти на настоящия президент демонстрираха в преброителен център в Детройт в сряда с лозунги „Спрете вота!“, след като АП обяви Джо Байдън за победител в Мичиган, след като изчисли, че оставащите непреброени бюлетини в щата са твърде малко и в райони с преобладаващо влияние на Демократическата партия, за да може да се очаква Тръмп да стопи преднината на Байдън.

В Мичиган щабът на Тръмп подаде съдебен иск за спиране на преброяването с твърдението, че на негови наблюдатели не бил осигурен достъп. Главният прокурор на Мичиган Дейна Несъл, от демократите, отхвърли обвиненията и каза, че на обществеността е бил осигурен достъп до преброителните центрове, като същевременно е налице строга система за контрол и проверка на процеса.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.