Джаз звезди огласят небето на Деветашкото плато

Татяна Явашева

Йълдъз Ибрахимова ще даде колорит на тазгодишното издание на фестивала, който се провежда в с. Кърпачево, Ловешко

За почитателите на джаза, които обичат преживяванията на открито,Jazz под звездите на Деветашкото плато“ е познат фестивал. Инициативата добива все по-голяма популярност и увлича нови и нови фенове. Тази година поканата звучи така:

Jazz под звездите на Деветашкото плато 2021 – седмо издание. 19 юни от 19:00 часа, с. Кърпачево – Онгъл – къщи за гости. Вход свободен!

Музикален цвят

Участие в музикалния фест ще вземат някои от големите имена на българския джаз, заедно с млади изпълнители и музиканти от района. А ето и някои от звездите, които ще изгреят:

Първа сред тях е световноизестната джаз вокалистка Йълдъз Ибрахимова.

В ритъм секцията ще се включи музикант, който вече е посещавал Деветашкото плато – барабанистът Христо Йоцов, но и един “дебютант” под звездите – контрабасистът Веселин Веселинов – Еко. Тромбонистът Велислав Стоянов ще е за втори път участник в събитието. Като гост-вокал се включва и неговата дъщеря Йосифа Стоянова, която е само на 15 години, но по красив начин изпълнява песните на своя прадядо Йосиф Цанков.

Тази година китарата и банджото ще бъдат представени от двама стари познайници и редовни гости на Деветашкото плато – Александър Куманов и Димитър Благоев.

Живко Петров – пиано, и Димитър Льолев – саксофон, са две други  добре познати имена, които ще озарят импровизираната сцена. Сред участниците ще е едно цяло музикално семейство – Атанас Миладинов – пиано, Петя Станчева – вокал, и дъщеря им Яна Миладинова – вокал.

По традиция се провежда джем сешън – от 22 часа в двора на къщата за гости “Онгъл”. На сутринта на 20 юни от 11 часа на същото място ще има и матине “Джаз за деца”. Венцислав Благоев и формация “Джазтет” ще отворят куфарите с перкусии и ще зарадват ранобудните с любими джаз стандарти и неСтандартни аранжименти на добре познати парчета.

Организаторите предупреждават:

Във връзка с променливите атмосферни условия и с цел да подсигурим удобството на зрители и музиканти, екипът на фестивала реши събитието да се проведе изцяло в Онгъл – къщи за гости. Стараем се да осигурим максимално много сухи места, а поляната, звездите и балите ще са налице, така че и с ваша помощ да създадем една неповторима атмосфера.

И още:През нощта на 19 юни е възможно рязко да захладнее, след като звездите слязат от сцената… Но, шегата настрана, ние приветстваме всички къмпингуващи и желаещи да дойдат на феста с палатка. Получихме много запитвания и отговорът е, че районът около пещерата Гарваница е изключително подходящ за тази цел, а също и паркът в с. Кърпачево, на 100 метра от “Онгъл”, където тази година ще се проведе цялото събитие. Гарантираме ви едно незабравимо нощно небе след сгряващото душата свирене.

Мисия

“Джаз под звездите” е инициатива от проекта на сдружение Деветашко плато за съживяване на българските села. В района те са 9 – Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево, Тепава. И въпреки че са в различни общини на Централна Северна България, ги обединява това, че се намират на Деветашкото плато.

Сдружение “Деветашко плато” е основано през 2008 г. от над 140 местни дейни хора на различна възраст и занимания, сплотени от желанието да бъдат полезни за подобряване на живота в района.

В културния календар на деветте села най-значимото събитие е фестивалът “Джаз под звездите на Деветашкото плато”. Той е нетрадиционен, некомерсиален и с мисия. Досега се е провеждал на поляната край пещерата Гарваница между селата Кърпачево и Горско Сливово, но тази година очакванията за дъжд накараха организаторите да променят мястото. Независимо от прогнозата за времето обаче хора от различни краища на страната и от чужбина се събират, за да си подарят това музикално преживяване. Посланието на фестивала, мисията на сдружение „Деветашко плато“ и всички, които го подкрепят, е „да направят така, че и хората, и птиците да останат, а селата да не загиват…“ Тази инициатива показва, че хората правят мястото. А събират ли се хора на едно място, то там ще има и бизнес.

Скоро ще ви разкажем за работещия модел, който помага селата да се възродят, вместо да изчезнат от картата на България.

                                Отпечатък

Фестивалът цели да пробуди и да одухотвори един селски район. Това събитие допринася за популяризиране на региона и за засилване на интереса към него. Дори местните хора, които преди години бяха твърде скептични, сега живо се вълнуват от фестивала и неговото провеждане. Изпълненията на открито, директното общуване с хора и природа дават на музикантите поле за неудържими импровизации. Вече повече от месец в къщите за гости няма свободни места за дните на събитието. Но идват и ентусиасти от близките градове, които после се прибират. Фестивалът става възможен чрез проектно финансиране, подкрепа от община Летница, спонсорство и набиране на средства чрез платформата globalgiving. Още преди години наши норвежки партньори отбелязаха, че Деветашкото плато е диамант, който чака да бъде шлифован и показан на света. Дори сега туризмът в района продължава да ускорява развитието си и със своите инициативи показваме как може да стане съживяването на българските села.

Ива Таралежкова, председател на УС на Сдружение „Деветашко плато“

Списък на участниците:

Йълдъз Ибрахимова – вокал

Петя Станчева – вокал
Светлина Христова – вокал
Яна Миладинова – вокал
Йосифа Стоянова – вокал

Венцислав Благоев – тромпет
Георги Агатов – тромпет
Велислав Стоянов – тромбон
Димитър Льолев – саксофон
Петър Момчев – саксофон
Невилиян Гемижев -кларинет

Живко Петров – пиано
Атанас Миладинов – пиано
Веселин Койчев – китара
Димитър Благоев – китара
Александър Куманов – китара, банджо

Веселин Веселинов-Еко – контрабас
Христо Минчев – контрабас
Христо Йоцов – барабани
Стоил Иванов – барабани
Невена Григорова – барабани

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.