Ден на размисъл преди изборите

ЦИК изтегли номерата на бюлетините


3 април е денят за размисъл преди изборите за 45-и парламент, които са първите в страната в условията на коронавирус.

Изборният кодекс забранява агитацията от днес до приключване на изборния ден. Не е разрешено и обявяването “под каквато и да е форма” на резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите. В някои общини продажбата на алкохол днес е забранена, а в други – не.

Днес текат последни приготовления по обособяването на т.нар. тъмни стаички за гласуване в секциите, които са разположени в училищата. Членовете на секционните избирателни комисии ще получат и машините за гласуване, каквито ще има в 9398 от общо 11 983 секции в страната.

Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия, ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час – до 21.00 часа.

Кандидатите за народни представители са 6895, издигнати от 30 партии и коалиции. Още не е известен окончателният брой на вписаните в избирателните списъци, но по предварителни данни те са 6.7 млн.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.