Демократична България е готова на коалиция с “Има такъв народ”

Коалицията “Демократична България” обяви, че е готова да влезе в разговори за възможно управление с мандата на втората политическа сила – “Има такъв народ”, на базата на общи приоритети.

“Мнозинството избиратели, които поискаха промяна, избраха да я възложат на “Има такъв народ”. Готови сме да влезем в разговори какво управление може да бъде излъчено с мандата на тази партия. Става дума за политики и смятаме, че това е ходът, който може да бъде предприет”, заяви в словото си от парламентарната трибуна съпредседателят на коалицията Христо Иванов. Той допълни, че коалицията е готова да обсъжда и други варианти, ако не се стигне до кабинет на “Има такъв народ”, за да може да се работи по важните теми за страната.

Сред приоритетите на “Демократична България” Иванов посочи: създаването на нова програма за масова доброволна ваксинация, комплекс от адекватни икономически мерки за подпомагане на бизнеса, семействата и гражданите, мерки за “саниране на финансовото положение” на страната. По думите му ключова задача е България да започне процедурата по участието си в Плана за възстановяване и устойчивост на Евросъюза и нарече отказа на кабинета “Борисов “3 да внесе българската програма за участие в плана “саботаж”.

Сред първите задачи на коалицията Иванов добави възстановяването на ролята на Народното събрание, спешна реформа на изборния процес и на правосъдната система, изчистване и връщане в законността на изпълнителната власт, включително в регулаторните органи, укрепване на суверенитета на държавата – чрез изчистване на службите и чрез осигуряване на енергийна независимост, премахване на факторите за ограничаване на свободата на медиите.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.