Двуличието на синдикатите

Конфедерацията на независимите синдикати в България подцени случая „Мая Илиева”. Уволнената с любезното съдействие на КНСБ от частната болница „Токуда” в София организаторка на протестите на медицинските работници Мая Илиева и местен синдикален лидер хвърля сериозно петно върху имиджа на синдиката, призван да е пръв защитник на трудовите права на работещите и на своите синдикални водачи, защитени от закона.

Това поставя куп въпроси за начина, по който се взимат решенията в най-големия профсъюз у нас. От такива ситуации обикновено се излиза с адекватни решения, които да разсеят напрежението, каквито КНСБ до този момент не предлага. Вместо това дни наред наблюдаваме чутовен сблъсък между дългогодишния вицепрезидент на Конфедерацията д-р Иван Кокалов и медицинската сестра Мая Илиева – малък синдикален лидер, която се бори за правата на своите колеги. И двамата твърдят, че са прави, но в случая симпатиите са на страната на слабия.

За уволнението си от болницата Илиева съобщи във Фейсбук и тази новина предизвика взрив от недоволство и гняв в медицинските сестри, които свикват протест пред „Токуда” под наслов „Не на страха. Аз съм Мая Илиева”. Протести ще се проведат и в страната. И те са насочени не само срещу ръководството на болницата, но практически и срещу КНСБ, които са си стиснали ръцете с работодателите зад гърба на свой синдикален лидер, свалили са по поръчка доверието от него и на практика са го предали.

Факт е, че КНСБ са изключили Илиева скоростно след писмо от болницата, в което се твърди, че тя е правила нарушения, без да направят проверка дали обвиненията отговорят на истината. За това признават самите те. Практически КНСБ са се доверили на работодателя и са се отказали от Илиева заради обвинение, че тя е извършила нарушение, като е снимала с телефон реанимационни действия на пациент. Не са изслушали другата страна, която твърди, че е снимала екипа, за да покаже, че в реанимацията на болницата се извършват хирургични интервенции, които би трябвало да се извършват в операционна. Не са поискали да чуят сестрата и за това, че е уволнена, защото е неудобна и е предизвикала със сигнали множество проверки в болницата. Т.е. освен че са нарушили принципите на синдикализма, профсъюзите са отправили ясното и абсурдно послание към свои членове, че мнението на техните малки водачи не ги интересува. Още по-скандално е твърдението на Илиева, че Иван Кокалов ѝ е заявил да си затваря голямата уста и че я е заплашил с уволнение, щом е разбрал, че тя е организаторката на протестите, които КНСБ в началото даже не подкрепяше. Самият Кокалов отрече да е заплашвал Илиева, обвини я в същото и я заплаши със съд. Много хора, които следят този класически отказ на синдикат да изпълнява задълженията си и реакциите на ръководството, подкрепят Илиева.

Този случай показва една тенденция, която все повече набира сила у нас – отделни съсловия се организират сами, защото не виждат подкрепа за исканията си в национално представените синдикални сдружения. Медицинските сестри си имат своя асоциация и са в процес на подготовка за регистриране на синдикат. Международните шофьори също се отделиха от казионната организация. Майките на деца с увреждания също не действаха в синхрон с национално представената организация, макар после да се присъединиха към нея. Всички те виждат в ръководствата на своите големи организации не съюзници, а хора, които са съюзници на властта, отпускаща им субсидии, проекти и други благини

1 Comment

  1. Нищо ново за родните синдикални чиновници/прощавайте -лидери/. Сдружават се с властта, както по татово време и ползват я участие в нея/ Иван Нейков – Костов министър / , я в борд някой….

Leave a Reply

Your email address will not be published.