Да си припомним: Нова партия, нов късмет

Иглика Горанова, Икономист

„Баба Ванга: Висок и строен мъж ще оправи държавата, гологлав.“ Този пост в страницата във Фейсбук „Аз вярвам в Слави Трифонов“ има доста споделяния и харесвания. Само дето авторът на поредното „пророчество на Ванга“ е забравил да добави към „висок и гологлав“ и „с две обици“, за да отпадне и най-малкото съмнение, че новият спасител на българите ще е шоуменът Слави Трифонов.

В последното издание на „Шоуто на Слави“ на 31 юли по bTV Трифонов обяви, че ще прави партия с името „Няма такава държава“ и тв предаване „Седем осми“. Страницата „Аз вярвам в Слави Трифонов“ е събрала вече десетки хиляди харесвания и още толкова последователи. Тя не дава информация за намеренията на шоумена, но пък предлага негови мисли като тази: „Боря се срещу корупцията само за вас!“, негови песни, постове на хора, които го подкрепят и обичат, както и заявка за национален и международен протест на 7 септември под наслов „Спрете идеологията Барневернет“ (името е на норвежката служба за защита на децата, която нерядко ги отнема от родителите им). „Следете каналите ни във фейсбук, там ще публикуваме подробности около партията“, коментира пред „Икономист“ Иво Сиромахов, сценарист на Слави Трифонов, и отказа да даде подробности около бъдещия политически проект.

Към момента новата партия, както и хората, които ще са в челните ѝ места, са обвити в тайнственост, но пък са горещата новина през август. Шоуменът в последните години на няколко пъти даваше заявка, че ще влезе в политиката, но това все не се случваше. Според социолозите, макар и закъснял, той има реални шансове не просто да влезе в следващия парламент, но и да бъде фактор. Въпросът е доколко голяма алтернатива ще е проектът му – тип „Марешки“ или тип „Борисов“, коментира пред „Икономист“ политологът от „Галъп“ Първан Симеонов. Според агенцията към момента рейтингът на Слави Трифонов е 39%, трети след президента Румен Радев и омбудсмана Мая Манолова. Това обаче не значи автоматично висок рейтинг и за бъдещ негов политически проект. А основните хипотези на анализаторите, изказани публично досега, се свеждат до три варианта: 1) това ще е партия, която ще се опита контролирано да обира протестен вот, за да помогне на ГЕРБ, той да не се насочи към БСП и да ги свали от власт; 2) това ще е партия, която ще акумулира протестен вот, за да замени ГЕРБ на власт; 3) това ще е партия, която ще е с по-скромни размери и ще играе ролята на властови брокер.

Първи крачки
Слави Трифонов не влиза в политиката без багаж. Зад гърба си има национален референдум за начина на избиране на депутати и финансирането на партиите. Въз основа на този референдум, проведен преди три години, ГЕРБ въведе мажоритарния избор и преди месец прие партийната субсидия да падне на 1 лв., от 11 лв. за глас. Трифонов и екипът му обаче не са доволни от тези победи. „Аз и моите колеги бяхме инициатори на референдум, на който гласуваха 3,5 млн. българи, а политическата класа се подигра с нас. И волята на гласувалите на законен референдум българи бе пренебрегната. Затова ще създадем политически проект, чрез който по законен начин всички решения на референдума да бъдат превърнати в закон“, мотивира създаването на „Няма такава държава“ в последното си предаване по bTV Слави. Другото основно искане на референдума бе да се въведе задължително гласуване, което обаче е противоконституционно.

Във в. „Труд“ бе публикувана учредителната декларация на партията. По закон тя трябва да излезе поне в един национален вестник и да бъде подписана от поне 50 души с избирателни права. От екипа на Трифонов не оповестяват имената. Но за политолога Евгений Дайнов, щом неродената още партия прави прощъпалник в „Труд“, значи е на страната на Делян Пеевски, не на гражданите. Според публикацията учредителното събрание на партията ще е на 5 октомври и в него по закон трябва да участват най-малко 500 души.

Мнозина обаче намират за обидно името на партията „Няма такава държава“. Сред първите, почувствали се засегнати като живеещи в „такава държава“, бе президентшата Десислава Радева. А юристът проф. Огнян Герджиков допусна, че съдът – третата стъпка от раждането на партията, може да ѝ откаже регистрация заради погазването на добрите нрави с името. На 6 август инициаторите на новата формация се усетиха, че името може би наистина не е много удачно и предложиха на феновете си във фейсбук страницата и алтернативно име – „Има такъв народ“, като им дадоха 6 дни да избират между двете. Вторият вариант обаче ще се изписва с абревиатурата ИТН, което позволява и ироничното заиграване „и т.н.“ – и така нататък. А първият ще се свързва с приписвани думи на Ленин от 1917 г. за партията на болшевиките – „има такава партия“.

Еврофилска пряка демокрация
От учредителната декларация става ясно, че основните цели на партията на Слави Трифонов се припокриват с идеите, които сценаристите на шоуто са развивали през годините – намаляване броя на народните представители от 240 на 120, въвеждане на гласуване по електронен път на избори и референдуми. В нея фигурира и пряк избор от гражданите на главен прокурор, на омбудсман, на директорите на областните дирекции и на началниците на районните управления на МВР. В декларацията са включени и исканията от референдума преди три години – въвеждане на задължително гласуване, електронно гласуване и мажоритарна избирателна система в два тура. Дават се обещания за достойни доходи, защита на семейните ценности, реформиране на образователната и на здравната система, премахване на партийното влияние върху правосъдната система. За успокоение на алергичните към новите популистки проекти, които обикновено са еврофобски, партията ще е проевропейска – поставя си за цел да работи за засилване ролята нa Бългapия в cтpyĸтypитe нa Eвpoпeйcĸия cъюз и за пълнoпpaвнoто ни члeнcтвo в Eвpoзoнaтa, банковия съюз и Шенген. Повечето заявки за радикални промени обаче предполагат сериозен ремонт на конституцията.

Зад Мая Манолова в София?
Тепърва социолозите ще мерят „не на сляпо“ електоралната подкрепа за партията на Трифонов. Такива замервания те са правили и досега и са регистрирали немалка електорална готовност за подкрепа на политически проект на шоумена, но тя не е в твърди и ясни граници, доколкото такъв реално досега не е имало. „Според изследванията на „Екзакта“ в последните месеци Слави Трифонов е харесван повече от избирателите на БСП. Съпричастността му към каузите на Мая Манолова разширява влиянието му вляво“, коментира пред „Икономист“ шефката на агенцията Лидия Йорданова.
Естетика: Шоуменът често е обвиняван, че чалгизира българската култура и опростачва младите.
Щом като на 5 октомври е насрочено учредителното събрание, значи „Няма такава държава“/„Има такъв народ“ няма да участва в местните избори на 27 октомври, защото 16 септември е крайният срок за подаване на заявление в общинските избирателни комисии. Проверка на „Икономист“ показа, че към момента в областните градове у нас не тече подготовка от хора на Трифонов за местния вот. Но това не значи, че партията не може да участва индиректно и пак съществено във вота – дори само с името на Трифонов, преди още формално да е създадена. Отдавна социолозите тестват тандема Мая Манолова-Слави Трифонов, който разполага със сериозни обещания за електорален потенциал. Манолова още не е казала дали ще се кандидатира за кмет на София въпреки непрестанните заплахи да го направи, ако я ядосат. Партийни структури на БСП в столицата я номинираха, а „Позитано“ 20 обяви, че няма да им се меси и ще застане зад местните си структури, ако те предложат Манолова като независим кандидат.
Натиск: Слави Трифонов и последователите му започнаха в началото на май 2017 г. протест пред парламента с искане резултатите от референдума да бъдат превърнати в законопроекти. Протестът спря на 10 май, след като ГЕРБ внесе законопроект за промяна на избирателната система
Столичната организация на БСП прави конференция на 14 септември и тогава трябва да обяви кого издига или подкрепя. Източници на „Икономист“ съобщиха, че почти всички социологически агенции вече мерят шансовете на Манолова срещу Йорданка Фандъкова на втори тур. Според социолог, пожелал да остане анонимен обаче, плътна подкрепа на БСП за Манолова ще я демаскира като независим кандидат; трудно разбираемо за бъдещите избиратели на Трифонов пък би било да застанат редом със социалистите зад Манолова; а дори тя да остане само с подкрепата на новата партия на шоумена, а социалистите да издигнат свой кандидат, в столицата, където ГЕРБ и традиционните десни са силни, това не би ѝ осигурило сигурен гръб; и дори при тази конфигурация тя да достигне до балотаж, на него пак ще трябва да се групират левите и НТД/ИТН срещу ГЕРБ и традиционната десница.
Чавдар Найденов: Представлението е вече почти без завеса

Много е сложно да се каже каква подкрепа би събрал Слави Трифонов, защото зависи каква подкрепа биха му оказали медиите. Винаги има свободен протестен вот, от който Трифонов може да вземе избиратели. Даже бих го нарекъл голям апатичен вот, който може да се подпали от всяка искра на надежда за промяна и най-вече за наказване на статуквото, на властимащите, на тези омръзнали лица. И тъй като медиите биха работили повече за Трифонов, отколкото за някаква лява алтернатива, той може да направи нещо подобно на феномена Бареков или на феномена Марешки.
Според мен обаче за някаква могъща партия трудно може да се говори, защото за създаването на такава се изисква силна задкулисна подкрепа, за да бъде позиционирана тя на свободните шахматни места. Това е почти невъзможно, понеже критериите в нашата политика паднаха много и представлението стана прозрачно, почти без завеса. Вижда се и задкулисието, и предкулисието, и връзката между тях.
Този проект идва навреме, за да предотврати капитализирането на протеста от вечните виновници – БСП, други леви формации, от евентуална синдикална партия, която би представила незащитените и непредставените трудови права у нас.

Кой е зад вожда
В пълна мъгла е обвит и екипът на партията. До момента се знае само, че в проекта участват сценаристите на „Шоуто на Слави“ – Иво Сиромахов, Тошко Йорданов, Филип Станев, Драгомир Петров, Ивайло Вълчев и Александър Вълчев, чиито идеи, които са споделяли в предаването, са залегнали в учредителната декларация. Човекът с бизнес нюх, който управлява проектите на Трифонов, е Диана Младенова. Не се знае към момента дали той ще ползва хората, които се явиха на кастинг за политици миналата година в неговото шоу. От всички лица, които тогава бяха препитани, изгря звездата единствено на Цветелина Пенкова, която обаче влезе в Европарламента с листата на БСП. Пенкова спечели до голяма степен благодарение на вътрешните борби в Националния съвет на Столетницата около кандидатурата на Сергей Станишев.

Телевизия или онлайн платформа
Мащабът на „Шоуто на Слави“ е голям. Предаването се излъчва от 27 ноември 2000 г. и в добрите си години (2004-2011) събира между 2 и 3 милиона зрители всяка вечер. Гости на Трифонов са били световни и местни звезди, много политици и държавници. На 31 юли Слави Трифонов заяви, че ще прави нов телевизионен продукт и че за него ще чуем след 15 септември. Девизът на предаването му ще е „Силата е в истината“. Трифонов мотивира нуждата си от нов проект с това, че когато е стартирало „Шоуто на Слави“, България е била далеч по-напред в класациите по свобода на словото: „Става въпрос за отнемане на свободата да говориш, да се изразяваш, да имаш мнение, гледна точка. Твоята гледна точка, не всички гледни точки“. Той и колегите му се чувствали несвободни, затова решили да напуснат bTV.
Първан Симеонов: Голям популист като Борисов или малък като Марешки

Въпросът дали Слави Трифонов да участва в местния вот не ми се струва толкова важен. Участието в кметски и избори за общински съветници по принцип означава моментално на гърба на партията му по места да се налепят всевъзможни службогонци, които да й срутят имиджа, защото половината от тях са търсачи на власт, а не на политика. Като партия е много условно да се каже какъв рейтинг би имала, защото е важно как се измерва влиянието й – със закрит или с открит въпрос. Измервали сме какъв рейтинг би имала такава партия на Слави при предишни негови заявки да влиза в политиката. Около провеждането на референдума например при открит въпрос, когато на интервюирания не му е посочен списък от партии, коя подкрепя, а сам трябва да я назове, 3% казват – евентуална партия на Трифонов. Това е много, защото говорим за несъществуваща към момента партия. При закрит въпрос – с избор от списък на съществуващите партии, подкрепата е двуцифрена. Много зависи и кога ще бъде измервана тази подкрепа, защото анкетираните казват, че ще подкрепят партия, която им звучи най-протестно. Ние сме част от една световна тенденция на надигане на много сериозна вълна в подкрепа на популистки формации. За мен големият въпрос е, дали Трифонов ще има силите да бъде голям популист като Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов, или ще бъде малкият популист като Марешки, Бареков, Яне Янев. Може би истината е някъде по средата.
Излезлите информации, че Слави ще избере телевизия „Евроком“, не се потвърждават от нейното ръководство. От СЕМ отговориха пред „Икономист“, че при тях не е постъпвала заявка за получаване на програмен лиценз от страна на „Седем осми“. Според експерти Слави може да ни изненада с нов продукт, какъвто няма на нашия пазар – стрийминг телевизия.

Арман Бабикян: Прахосмукачка за недоволството

Слави Трифонов обича да събира около себе си хора, които са успели в чужбина, обича да интервюира млади българи, може би ще се насочи към такива лица. Партията му има шансове да влезе в парламента, но предстои да разберем дали си е поставила за цел да обърне статуквото в България. И това ще стане ясно от посланията, които тя ще излъчи, и от действията й след това. Всички ще следят много внимателно дали Слави Трифонов ще се окаже прахосмукачка за недоволството на българите, което след това ще бъде заведено в услуга на някой, който не е власт. Или пък ще се окаже последователен в думите си и ще търси реалната промяна.
Ще се следи много внимателно и нещо друго – дали азът на г-н Трифонов ще надделее над способността му да работи заедно със себеподобни, които също искат промяна. Ако той покаже един доминантен аз, който първо иска подчинение и после политика, това няма да е нещо ново, защото такъв доминантен аз вече имаме в лицето на Бойко Борисов.
Отсега е ясно, че партията на Слави не може да участва де юре на местния вот, но тя може да подкрепи определени кандидати, тя е партия, която ще участва на парламентарни избори. Според мен нейното учредяване закъсня.

https://bglobal.bg/99276-%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80-%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%82

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.