Да напуснеш София, за да живееш в планината

Хижа  „Планинец“ има нов хижар  – Пламен Желязков. Той  е от тази порода хора, които мислят „наобратно“ – напускат столицата, за да живеят в гората, пише Kmeta.bg. Хижата е във Витоша, до нея се стига по пътя за Златните мостове за 15 минути от кв. Бояна. Мястото е стратегическо – от него се вижда Перник, а боровата гора го прави изключително притегателно за софиянци по време не жегите. И не само. Пътят е приличен и може да се стигне и в по-лошо време.

Детският кът в хижата

„Реших да се заема с хижата, защото миналата година ми се роди дете, а аз не исках то да израстне, дишайки мръсния софийски въздух. Затова се мобилизирах да търся варианти и когато попаднах на това място, буквално се влюбих в него“, разказа Пламен Желязков. Той и семейството му живеят целогодишно и за да развие хижата е привлекал добър готвач, който прави блюда, заради които софиянци идват да вечерят именно в „Планинец“. Сред специалитите му са пържени картофи с билки, печена пъстърва и гъбена супа.

„Има хора, които живеят по няколко месеца тук“, каза Желязков. Според него мястото има сериозен потенциал да се превърне в творческо средище, защото атмосферата е благодатна за писане, рисуване и разговори.

В момента разработват други идеи – организарат рожденни дни, тийм билдинги и всякакви празненства.

„Имах желание да привлека хора да работят от тук (т.нар. коуъркинг), но прекарването на приличен интернет се оказа голямо предизвикателство. Все пак в края на краищата успях с интернета и сега се фокусирам върху намирането на хора, на които ще е приятно да работят от тук“, коментира още Желязков.

Софиянецът, избягал в планината има и по-голяма мечта – да събере общност от хора с възгледи като неговите и да изградят комплекс в някоя от българските планини.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.