Данъците остават непроменени, минималната заплата става 700 лв.

В последния ден на публичните преговори заправителство партиите – “Продължаваме промяната”, ИТН, ДБ и БСП се договориха, че занапред харченето на пари ще е съобразено с възвръщаемостта, а не на принципа, че е “стратегически” важно. Данъците на практика остават непроменени за догодина, което означава, че понижената ставка на ДДС заради пандемията също се запазва. Ще се обнови обаче формата на месечната декларация по ДДС, а също и плавно ще се върви към вдигане на прага за задължителна регистрация по данъка. Остава непроменена и помощта от 4500 лв. за дете за семействата. Програмите от типа 60/40 ще се адаптират и ще продължат да се прилагат и догодина.

Еднократното теглене на суми над 10 хил. лв. в брой от банките да се докладва на ДАНС, тъй като това е прагът за разплащане в брой. В момента банките са длъжни да сезират службите при транзакции над 30 хил. лв. и такива, които им изглеждат съмнителни. Също, сигнал на ДАНС да се дава и при преводи в чужбина за над 1 млн. лв.

Партиите си поставиха срок да приемат бюджета за догодина до края на януари като в него заложат дефицит в рамките на 3.5-4.5%, а през лятото, когато предвидените работни групи по различни теми излязат с резултати, да се направи актуализация, която да включва и нужните промени. С този аргумент не бяха приети някои искания за големи харчове, тъй като не е известно какви ще са приходите, с които има да се покриват нуждите в редица сфери.

Минималната работна заплата ще бъде поне 700 лв. догодина и ще започне да се обвързва със средната за страната. От нея ще се определя вбъдеще и стойността на ваучерите за храна, които са с таван от 50 лв. месечно на човек в момента.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.