Горещо лято: Протести и контрапротести

 Мартин Ненчов

Кабинетът на Кирил Петков падна с гласовете на ГЕРБ, ДПС, “Възраждане” и ИТН, но протестите “за” и “против” него ще продължат, показва равносметката от днешния ден. След като този кабинет стана първото правителство в най-новата история на България, свалено от власт чрез успешен вот на недоверие, хиляди хора аплодираха “Продължаваме промяната”. Множеството се събра на  бул. “Цар Освободител” в очакване на решението за съдбата на  кабинета “Петков”.

Снимки: Мартин Ненчов

“На протеста съм, защото се уморих от модела Борисов. Уморих се да живея в България, управлявана от лъжци и измамници. Българите трябва да сме силни и заедно да изградим една нова България, отново първенец на Балканите” – обяви Калин Лазаров, протестиращ.

 “Държавата вече не е на Борисов, а на хората. Време е да си върнем държавата”, коментира и д-р Соколов.

“Бях 19 годишна, когато тръгнах на протести по площади. Сега съм на 53 години. Сигурна съм, че много хора са тук също са от отдавана на протестите. Разликата е, че сега сме тук с нашите деца. Много битки изгубихме, но спечелихме много. И спечелихме най-голямата, защото България вече е член на Европейският съюз и НАТО”, обяви Александрия пред протестиращите.  “Мафията вън” и “Победа” бяха мото на протеста. Неправителствената организация “Спаси София” също взе участие в протеста.

Контрапротестите

Наред с протеста в подкрепа на Петков, имаше и антипротест пред храм-паметника “Св. Александър Невски”. Стотици граждани, предимно привърженици на ДПС, се събраха, за да демонстрират недоволството си от управлението на  кабинета на Петков. “Регулирайте спекулата, овладейте инфлацията и тези цени на горивата”,  пишеше на десетките им плакати.

Кой какво иска?

След десетките скандали за последните шест месеца, инфлацията, несигурността и  кризата от войната с Украйна страстите в политическия живот се нагорещиха. Ясно е, че нови избори биха стрували много пари и че отсега няма особена яснота каква ще е следващата конфигурация в парламента. Трябва да се гласува и актуализацията на бюджета, за да се вдигнат пенсиите. Страховете са реални, защото несигурността ги подхранва.

“Страхувам се, че ще останем без работа. Не, защото няма работа, а защото родителите нямат работа” – съобщи директор на частна детска градина в София.

Пенсионерите се страхуват, че инфлацията ще им изяде увелечението, което още не е факт. Работещите се страхуват, че ще им е трудно да си правят сметка на бяджета, защото инфлацията расте.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.