Гонят 70 руски дипломати, а те са 40. Кого товарят на самолета?

Втори кабинет на Кирил Петкова едва ли ще има. Капката, която преля чашата на търпението на БСП бе новината, че гоним “70 руски дипломати”. Решението не е съгласувано с коалиционните партньори и БСП заяви, че се оттегля от преговорите за втори кабинет. Реакцията на БСП е обяснима, защото електорът им е предимно от русофили. И ако останат в правителството, няма да влязат в парламента. Очаква се президентът Румен Радев да връчи мандат за съставяне на правителство на Кирил Петков в началото на идната седмица, но отцепниците от ИТН не са достатъчни за мнозинство. Без БСП кабинет на “промяната” в който да не влизат ГЕРБ и ДПС е невъзможен в рамките на този парламент.

Във вторник Петков обяви: “В днешния ден бяха отзовани 70 дипломати на руската държава, които нашите служби са идентифицирали до голяма степен като хора, свързани с техните служби и са работили срещу интересите на нашата родина, бяха думите на премиера. Голяма част от тях са работили за чужди служби и дипломатическата им роля е била повече като прикритие”.

Според листата на представителите на дипломатическия корпус, акредитирани у нас, която е публикувана на страницата на Министерството на външните работи към март т.г. в България са били акредитирани 42 руски дипломати, като в това число не влиза посланик Елеонора Митрофанова, съобщава Дневник.

В същото време на парламентарно питане от народния представител Ивайло Мирчев на 26 май т.г. външният министър Теодора Генчовска е отговорила: “Броят на руските дипломати, акредитирани към посолството на Руската федерация в страната ни е 32 човека. Броят на руските дипломати, акредитирани към Генералните консулства във Варна и Русе е 8 човека”.

Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова съобщи във фейсбук, че на 28 юни, в 17 часа е извикана в Министерството на външните работи на България, където” ми бяха връчени три вербални ноти. Едната изисква да бъде намалена числеността на дипломатическия състав на 23 души и техническия персонал на 25 души. В тази нота също се казва, че във връзка с това, България затваря Генералното си консулство в Екатеринбург, очаква се и Руската Федерация да затвори Генералното консулство в Русе”. Това разки в свое послание във “Фейсбук” Елеонора Митрофанова. Втората нота съдържа списък от 34 дипломати и технически служители, които работят тук в България и те са обявени за “персона нон грата”. “В третата нота още 36 души са обявени за “нон грата”. Това са моят готвач, шофьори, охрана на Посолството, счетоводители, всички технически служби на Посолството”, допълва посланикът.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.