Гледат втората актуализация на бюджета

Бюджетната комисия в парламента ще разгледа на първо четене втората актуализация на бюджета за тази година. Този път промените са технически и са свързани с ангажимента на страната ни за осигуряване на държавни гаранции за европейските инструменти, разработени заради кризата с Covid-19.

Промените в държавния бюджет се правят с цел увеличаване на максималния размер на държавните гаранции и приноса ни към Паневропейския гаранционен фонд за справяне с коронакризата.

От мотивите на законопроекта става ясно, че за да може България да участва в инструмента SURE, трябва да осигурим гаранции на стойност малко над 107 милиона евро или около 210 милиона лева.

Също така за приноса ѝ към Паневропейски фонд чрез Европейската инвестиционна банка са ни необходими 51 милиона евро или малко над 100 милиона лева. Очаква се в пленарната зала втората актуализация на основния финансов закон да бъде разгледана в петък.

В началото на април бе първата промяна в бюджета. Тогава се увеличи максималният размер на новия държавен дълг, който може да изтеглим през годината  – до 10 милиарда леваq и се осигури възможност за капитализация на Българската банка за развитие, с която да бъдат разработени схемите за подпомагане на физическите лица и компаниите, засегнати от кризата с Covid-19.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.