Гласът на ученика: Махнете ограниченията за по-големите деца на площадките!

Виржиния Кондева, Клуб по журналистика към 125 СУ „Проф. Боян Пенев“

Аз съм на 14 години и нямам право да посещавам детските площадки – ремонтирани или запуснати. Това е така, защото в кварталните паркове майки и баби се чувстват длъжни да гонят децата над 12-годишна възраст с мотива, че люлките и пейките под дръвчетата са само за деца (от 3 до 12 г., както се вижда на снимката). Тъжно е и се ядосвам. Модата да се гонят деца над 12 години я въведоха общините, които слагат пред детските площадки табелки с възрастови ограничения. Там, където такива липсват, бдителни родители и баби сами поемат функцията на контролни органи.

Като все още подрастващо дете и аз имам нужда понякога да се полюлея, да седна в зоната за отдих с мои връстници и да си поговорим. Това обаче става все по-невъзможно. „Вървете на пейките пред входовете или в кафенето“, са реплики, които чуваме все по-често от майки, баби и дядовци на малки деца. Сякаш техните деца няма да станат на 14 години! Излиза, че вкъщи ме третират като дете, защото не мога да закъснявам след 18 часа, без да съм поискала изрично позволение, а на детската площадка съм възрастна и няма място за мен. Затова трябва да вися или в кафенетата, или пред входовете на блоковете, които са запазено място за пенсионери (според „правоимащите“). А това не е опция за мен, защото нямам финансов ресурс да вися по кафенета. Едно кафе с вода и сладкиш е близо 15 лв. Колкото са джобните за седмицата.

Как е в другите страни?

Така изглежда площадка в Полша за деца от 9 до 15 години.

Един чудесен пример затова как може да се реши проблема с възрастовото ограничение е Полша. Там има специално построени детски кътове, които са  пригодени за нуждите и физическото развитие на деца и младежи от 9 до 15 години и от 15 до 21 години.

А на тези, които ни препоръчват фитнеси на открито, мога да кажа, че намирането на място там хич не е лесна работа. Местата обикновено или са заети, или самите площадки са в окаяно състояние. По същия начин стои въпроса с държавните игрища – има ги, но и те в повечето случаи се нуждаят от ремонт. 

Питам: Къде да почиват 14-годишните, 15-годишните, 16-годишните …. деца? При пенсионерите ли?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.