Гласуваме с машина или с бюлетина

На следващите избори ще гласуваме или с машина, или бюлетина в секции с над 300 избиратели. Това окончателно гласува днес мнозинството в Народното събрание.

Малко след 16 часа депутатите прекратиха заседанието си, въпреки че преди обед гласуваха да работят до окончателно приемане на всички текстове, които са заложени в проекта за ново изборно законодателство.

Смесената форма на гласуване подкрепиха депутатите от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. Повече от два часа на спорове и от БСП, и от ДПС остро настояваха за изцяло машинно гласуване.

Социалистът Георги Свиленски заяви: „Не може шест години да заблуждавате народните представители, българските граждани, правителството, председателката на Централната избирателна комисия, която подаде оставка заради машинното гласуване“.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от своя страна коментира: „На ГЕРБ най-вероятно председателят ѝ Бойко Борисов е дал указания да създадат хаос с тези промени, за да може за пореден път да има възможности за фалшифициране на изборите“.

Управляващите заявиха, че не са против машинното гласуване, но настояват да се даде право на гражданите сами да избират дали да гласуват с машини, или с хартиени бюлетини. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева от ГЕРБ посочи: „Затова е важно да дадем възможност и да не ограничаваме вота на българските граждани като сложим и хартиени бюлетини“.

„Патриотите“ попитаха в условията на пандемия кой ще поеме отговорността, ако се гласува само с машини.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.