ГЕРБ печели, Има такъв народ с шанс да изпревари БСП

ГЕРБ печели изборите за 45-то Народно събрание, показват първите социологически проучвания след края на парламентарния вот. Партията на Бойко Борисов получава около 25% от електоралния вот. Въпреки това ГЕРБ категорично изпреварва втората партия в класирането, която вероятно в края на надпреварата ще бъде “Има такъв народ” на Слави Трифонов. БСП, която получава около 18% от гласовете, което е близо до най-слабото й представяне в
последните 20 г. Партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” (ИТК) влезе директно в тройката на големите политически
сили с около 15%, изпреварвайки ДПС – 11.2%. Резултатът на ДПС обаче със сигурност ще се повиши с отчитането на резултатите в Турция. ИТК пък има шанс максимално да доближи и дори да изпревари БСП.
Без затруднения в НС влиза дясната коалиция “Демократична България”, която печели близо 10% от гласовете и на финалната права дори може да изпревари ДПС.
Близо до избирателната бариера от 4 %, но над нея, засега са коалицията на протеста “Изправи се! Мутри вън!” и ВМРО, която се представи по-добре от останалите си бивши партньори в “Патриотичната коалиция”.
Спроде политолизи при тази конфигурация на парламента не е ясно как той ще излъчи работещо правителство.
Партньорите в предния парламент ГЕРБ и ВМРО няма да имат достатъчно депутати да направят кабинет.
При декларираните до този момент позиции, опозицията също трудно би сформирала правителство. Така тази година изборите могат да се повторят. Наесен ще имаме и редовни президентски избори.

Какъв е редът?
След конституирането на новия парламент действащият премиер Бойко Борисов трябва да подаде оставка и да продължи да изпълнява длъжността до формирането на нов кабинет. Президентът Румен Радев трябва да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на първата парламентарна сила – ГЕРБ, а ако
тя не успее, мандатът трябва да отиде във втората по численост група в парламента – засега БСП. Радев има свободата да избере на кого да връчи третия и последен проучвателен мандат. Ако никой не състави
правителство, президентът назначава служебно правителство и насрочва нови парламентарни избори.
Въпреки пандемията, изборите преминаха при добра избирателна активност, а активността в чужбина бе рекордна – в
някои секции, например в Германия и Великобритания, избирателите чакаха между 2 и 4 часа, за да упражнят правото си на глас.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.