Галъп измери 50% доверие в Радев и 30% в Борисов


Доверие към президента Румен Радев декларират 50% от българите, докато на Бойко Борисов вярват 30 на сто. Това показват данните от проучване на “Галъп интернешънъл”, проведено проведено между 4 и 12 юни сред 809 пълнолетни граждани.

Изследването не отчита последният скандал между двамата, след като Борисов обвини президента, че го следи с дрон.
Общо 31% от гражданите не вярват на Радев, а 57% на Борисов.

Данните от предишните проучвания показват, че кризата с коронавируса е довела до леко повишаване на доверието към премиера, което в последните месеци беше останало трайно под 30%.

Белезите на известно укрепване на доверието в правителството се проявяват и в покачване на доверието в почти всички членове на кабинета в сравнение с края на зимата.
В началото на юни най-сериозно е доверието във вицепремиера Томислав Дончев (26%), следван от екоминистъра Емил Димитров (24%). Здравният и външният министър Кирил Ананиев и Екатерина
Захариева има 22 на сто одобрение.
От министрите най-малък рейтинг имат транспортният министър Росен Желязков (9% одобрение),
В края на май 16% от пълнолетните българи заявяват доверие в председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, а 66% заявяват недоверие, като проучването е правено преди замесването на името й в последния запис, за който се твърди, че е на Бойко Борисов.
Парламентът в началото на юни има доверие 23% и недоверие 67%, а правителството – 30% доверие срещу 60% недоверие. Институцията на президентството получава 52% доверие и 33% недоверие.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.