В челната тройка в ЕС сме по смъртност от COVID-19

На база 14-дневна заболяемост от Covid-19 България е на 13-о място в ЕС и Европейското икономическо пространство, заяви на редовен брифинг за разпространението на заболяването главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

По отношение на смъртността сме на 3-о място в ЕС и на 2-ро на Балканите, допълни той.

Хората да осъзнаят тежестта на ситуацията и да спазват мерките такива, каквито са, призова Кунчев. В противен случай ще се наложи преминаване към по-строги мерки.

„Или като общество осъзнаваме тежестта на ситуацията и спазваме мерките – такива каквито са, или преминаваме към нови, значително по-строги мерки – такива, каквито има в почти цяла Европа с оглед овладяване на ситуацията“, каза Кунчев.

“Ситуацията в цялата страна е изключително сложна, мерките, които приложихме, не получават нужното разбиране от гражданите и подкрепа”, посочи от своя страна здравният министър Костадин Ангелов.

Ангелов съобщи, че до момента 4330 са положителните лица сред медицинския персонал. 31 са починалите в страната медици. За 7 дни излекуваните в България са 5766 души, а от понеделник до четвъртък тази седмица са 3105 души.

25% е заетостта на леглата за интензивни пациенти в страната.

Има лекари, за които има информация, че са се заразили за втори път, ще ги издирим и ще проведем епидемиологични проучвания, изтъкна още Ангелов.

Вече имаме опровержения на хипотезата, че след изкарването на Covid-19 човек се сдобива с постоянен имунитет, посочи той.

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че показателят, който се следи най-внимателно, е този за хоспитализираните заради натиска върху здравната система. В София към момента те са 2026. 

Фандъкова подчерта, че София е под сериозен натиск от заразата и допълни, че в 9 Диагностично-консултативните центрове вече има Сovid кабинети, а от днес започват да работят такива и в 24-то и 25-то ДКЦ.

За пет дни 1600 души са преминали през изнесените кабинети пред ДКЦ-тата, като 453 от тестваните са били положителни.

Трябва и внимателно да се помисли по какъв начин да се даде възможност на някои от учениците да се върнат в училище. В началото на следващата седмица ще бъде взето решение за учениците от 6 до 12 клас, отбеляза тя.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.