Възраждане на страховете и на лицемерието

Вероника Кръстева, Клуб по журналистика, 125 СУ “Боян Пенев”

Протестът, организиран от партия „Възраждане“, срещу зеления сертификат, който премина в щурм на парламента, вероятно целеше да покаже „мощта“ на популистката формация, която замени “Атака“ в този парламент, но ефектът беше някак комичен. 

Партията, която влезе в Народното събрание, използвайки страховете и натрупаното недоверие срещу ваксините, показа, че сама не вярва на това, което говори. Четирима нейни депутати си признаха пред bTV, че  са ваксинирани, защото бяха притиснати от Мария Цънцарова с документи, до които телевизията се е добрала някак си.  Един от тях даже беше доведен пред камерите от пиарката на партията, за да обяснява защо е ваксиниран при положение, че говори срещу ваксините като за „експериментална течност“. По-голям автогол депутатите на Костадин Костадинов едва ли можеха да си вкарат.  За да се подсили ефекта от комичността на ситуацията, в която се вкараха новите патриоти, самият Костадинов водеше протеста онлайн, защото е под карантина.

Цялата тази ситуация поставя обаче и няколко важини въпроса. Дали Възраждане щеше да влезе в парламента, ако избирателите знаеха, че кандидат-депутатите са ваксинирани? Вероятно да. Дали след този случай хората отново ще гласуват за тях? Вероятно да. Звучи абсурдно, но всъщност не е. Хората търсят свое представителство за идеите си. А антиваксърските настроения у нас са достатъчно сериозни, за да вкарат в парламента всяка партия, която им обещава да махне сертификатите и твърди, че ваксините са „експериментална течност“ , макар и тайно да не вярва в това.  „Не ме гледай какво правя, а какво говоря“, беше  поведението на „Атака“. Е, сега е не Възраждане.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.