Всички болници ще лекуват Covid-19

Случаите на Covid-19 у нас са вече 201 и включват всички болници в лечението им . Това съобщи началникът на оперативния щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски. Към момента има двама критично болни, които са в “Пирогов“. Общо хоспитализираните пациенти са 36. Има двама пациенти, които са били на домашно лечение, но са приведени в болница заради влошено състояние. Състоянието на останалите пациенти е стабилно.

Заради изчерпване капацитета на ВМА и “Пирогов“ щабът ще предложи на МЗ да издаде заповед всяка болница в страната, независимо от собствеността й, в срок от 3 дни да представи обособени отделения, в които да работи с пациенти с коронавирус. Междувременно във все повече болници се откриват пациенти с коронавирус, като в понеделник стана ясно, че столичната Пета градска болница е под временна карантина заради двама заразени пациенти. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, каза, че стремежът е затварянето на дадено лечебно заведение да не продължи повече от 24 часа, ако се установи случай на коронавирус в него.

Според структурата на болницата се преценява какви са възможностите за обособяване на сектори или на отделни клиники, които след дезинфекция, продължават работата си. Никой не може да си позволи да блокира болница, а най-лошото, което можем да направим, е да превърнем болницата в място с вътреболнична инфекция. В последната видеоконферентна връзка, в която са участвали представители на Израел и различни европейски държави, е бил поставен въпросът за разработване на бързи тестове от страна на Израел, каза ген. Мутафчийски. По думите му сегашните бързи тестове имат много фалшиво положителни и фалшиво отрицателни резултати, а фалшиво отрицателните дават измамно спокойствие. Хиляди българи се завръщат от чужбина През последните две седмици от чужбина са се завърнали 200 хиляди българи, като за последното денонощие със самолет са пристигнали 15 хиляди, а по сухоземна граница – 8 хиляди, посочи ген. Мутафчийски. Извършват се проверки за работещи кафенета и ресторанти, допълни още той и напомни, че гражданите могат да сигнализират в полицията, ако забележат нарушаване на заповедите.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.