Врачеш – царството на бъчвите

Далиа Щилянова и Бианка Витанова, Клуб по журналистика към 125 СУ “Боян Пенев”

Ако решите да видите дали и как се съхраняват старите занаяти днес, може да отидете до Врачеш. Спретнатото село, в което и спирката е във форма на бъчва, се намира на 50 км. от София, а в него живеят  множество фамилии, които  се изхранват с бъчварство. “ Близо 100 семейства произвеждат бъчви”, обясни пред нас, участниците в лагер-шиола, кметът на селото Марин Бончовски, който произлиза от занаятчийски род.

В селото се гордеят с историята си на майстори, които близо три века изработват дървени съдове – каци, бъчви и бурета от дъб и бук. Към една от тези фамилии принадлежи и Васил Кацарски, който заедно със сина си приема годишно десетки поръчки за съдове, включително и джакузи.  

Назад във времето и напред към света

“Нашият род има интересна история, съвързана със занаятите”, разказа Кацарски. Неговият прапрадядо Цвятко е носил през 1850 г. фамилията Пейчинов. Той първоначално е произвеждал малки качета за прехрана, които служили за съхранение на туршия, сланина и месо. Покрай този занаят фамилията на прапрадядо му е сменена от Пейчинов на Кацарски. “Факт е, че повечето фамилии у нас са свързани със занаятите”, добави Кацарски, който смята, че е напълно логично един бъчвар да носи фамилията Пейчинов. Той допълни, че фирмата е на него и сина му, но покрай нея има около стотина работници. Годишно фирмата произвежда 300 бъчви, като всички са по поръчка. “Трудът е убийствен, изисква много усилия”, каза още майсторът. И добави, че преди години фирмата му е изнасяла стока за много западни страни, сред които Франция, Испания и САЩ. Качеството на изделията е било толкова високо, че дори по времето на Студената война е имало търсене и износ. Сега обаче производството е обвързано само с България.

Колко е специална една бъчва

“Формата на бъчвите е стандартна , класическа и елипсовидна, която е най-трудоемка. Не използвам шаблони и дължа всичко на усет и дълги години практика”, обясни Кацарски. Той разказа, че буковите дървета съхраняват хранителни продукти. “Малките бурета, направени от дъбов материал, се използват за вино и ракия. За мускатовите сортове се използва акациев материал, защото дъбовият нарушава аромата на продукта. При нужда за пристягане на обръчите на буретата използваме ,,баския‘‘ (вид чук)”, разказа майсторът. И докато го слушахме, съжалихме, че пластмасата измести дървените съдове, които придават неповторим вкус на храната и живота.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.