Водата за Перник ще минава през водопреносната мрежа на София

Към Перник ще се насочи вода от водосбора на язовир „Белмекен“ през водопреносната мрежа на София. Решението беше взето на среща днес при премиера Бойко  Борисов с участието на министри и кметовете на Перник и София.

Според министър-председателя така няма да се ощети столицата, защото водата е допълнително насочена към язовир „Бели Искър“ от високопланинския „Белмекен“.

Пренасочването на вода от „Белмекен“ към „Бели Искър“ е започнало преди два месеца по нареждане на екоминистерството.

Строят 13,5 км водопровод за 25 млн. лв.

За да стигне водата до Перник, ще е необходимо спешното изграждане на водопровод от Мало Бучино до Перник с дължина 13,5 км. Той ще струва 25 милиона лева.

„Гледахме всякакви варианти – от пещерите да се вади вода, да се дупчат, но рискът да направим катастрофа там не мога да го поема и не е нужно според мен, когато имаме тази възможност“, каза  премиерът Бойко Борисов, визирайки вземане на вода от „Белмекен“, която да минава през водопреносната инфраструктура на София и с допълнителен водопровод да стига до Перник.

Уверения, че няма да има проблеми за София

Пренасочването на вода от язовир Белмекен през София към Перник, няма да се отрази на нивото на язовира увери министърът на икономиката Емил Караниколов.

„Белмекен“ е язовир, който се ползва за енергийната сигурност на България. Към момента количествата там са обезпечени, има необходимият снеговалеж. Язовирът е 144-милионен, към момента капацитетът му е малко над 81 милиона“, каза той

Използването на водопровода на София няма да понижи налягането на водата в столицата, категоричен е директорът на Софийска вода Васил Тренев

„По никакъв начин не се нарушава водният баланс на София. Т.е. гражданите трябва да бъдат спокойни и аз го гарантирам това. Няма проблем по отношение на налягането, тези водни количества, които ще получим допълнително през деривацията на „Белмекен“, ще бъдат проведени без нарушаване по никакъв начин на налягане или водоподаване към нашите клиенти“, увери той.

Необходимо е разрешение от Столичния общински съвет

Кметът на София Йорданка Фандъкова свиква още в понеделник комисия на Столичния общински съвет (СОС), която да обсъди искането да се ползва инфраструктурата на града и СОС да даде разрешение.

„Няма да допуснем да пострада София. В същото време ще разгледат общинските съветници възможността да помогнем“, каза тя.

Язовир „Огняново“ – резервен източник за София

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи след срещата при премиера, че е взето решение да язовир „Бели Искър“ да се свърже с язовир „Огняново“. При необходимост от там също ще могат да се черпят количества, обясни кметът.

„Идея, върху която работим от известно време, е да имаме резервен източник на питейна вода за София от язовир „Огняново“. Изисква се изграждането на пречиствателна станция и около 20 километра водопровод, за да може в дългосрочен план във връзка с климатичните промени да гарантираме водата на София“, каза Фандъкова.

Не е ясно кога ще бъде отменен водният режим в Перник

Кметът на Перник не се ангажира със срок, в който водният режим ще бъде отменен.

„Идеята е да се подава минимум 300 литра в секунда, което означава гарантиране на водоподаването на перничани в условията на воден режим. Това ще позволи обаче много по-бързо увеличаване на обема на язовир „Студена“. Ако природата е благосклонна, никой не иска да е във воден режим, така че се надяваме пролетта да има малко повече сняг на Витоша“, каза Станислав Владимиров.

За нуждите на промишлеността в Перник се предлага предприятията при възможност да черпят вода от язовир „Бушляк“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.