ВМРО и НФСБ очаквано подкрепиха ГЕРБ за нова конституция

След като няколко дни се опитваха да привлекат медийното внимание с предложения, които няма как да бъдат приети очаквано ВМРО и НФСБ подкрепиха ГЕРБ в инициативата за внасяне на проекта за промени в Конституцията. Разговори по конкретни текстове обаче тепърва ще се водят, а от ВМРО поставиха и условие.

ВМРО настоява да се включат текстовете за задължително гласуване и образователен ценз, връщане на наборната служба и даване на право на президента на законодателна инициатива и внасяне на вот на недоверие. Припомняме, че това са предизборни обещания, които не са изпълнени.

Искрен Веселинов припомни, че от години ВМРО настоява за свикването на Велико народно събрание.

„Ние не можем да не подкрепим инициативата на ГЕРБ за свикване на ВНС. Има много неща обаче, които са свързани с детайли и идеологически виждания на ВМРО, които за нас са важни да намерят място в Конституцията“, посочи Веселинов.

Депутатът от НФСБ Борис Ячев изрази увереност, че необходимите на внасяне на проекта 120 подписа ще бъдат събрани:

„Заявихме подкрепа за първата стъпка – събиране на 120 подписа, за да влезе проектът на ГЕРБ в пленарна зала за обсъждане в това Народно събрание. Имаме уверение от тяхна страна, че нашите идеи и предложения за членове в Конституцията ще бъдат обсъдени“.

Срещата с независимите депутати, която бе планирана за днес, се отложи по тяхно искане, тъй като имали нужда от повече време за запознаване с предложенията.

Отворени остават поканите към БСП и ДПС.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.