Влизат в сила евросанкциите за ограничаване на достъпа до SWIFT на 7 руски банки

От днес влизат в сила европейските санкции за ограничаване на достъпа до SWIFT на седем руски банки, провокирани от руската инвазия в Украйна. Сред тях е втората по големина банка в страната – VTB, която вече е под санкции и от страна на Съединените щати. Останалите шест институции с отнет достъп до мрежата са: „Внешэкономбанк“ (ВЕБ), „Банк Россия“, „Промсвязьбанк“, „Банк Откритие“, „Новикомбанк“ и „Совкомбанк“, информира репортерът Марта Младенова

Изключение от санкциите правят „Сбербанк“ и „Газпромбанк“ – първата и третата по големина руски банки, през които преминават международните плащания съответно на петрол и на природен газ.

Решението на Европейската комисия бе оповестено на 2 март, като Брюксел даде 10-дневен срок, за да не се стигне до сътресения на финансовите пазари. Заради оповестеното ограничение на достъпа до SWIFT курсът на рублата спрямо долара отбеляза още по-рязък спад от 30%.

Сред санкционираните институции е VTB – втората по големина руска банка, както и ВЕБ – банката за развитие.

Ръководителят ѝ се назначава лично от президента Владимир Путин. „Банк Россия“ е считана за „личната банка на Путин“ според редица западни анализатори. Под санкции е и банката, през която минават основно плащанията за отбранителната индустрия на Руската федерация.

Според Европейската комисия заедно с останалите санкции вече 70 – 80 % от финансовата система на Русия е засегната.

Трябва да се отбележи обаче, че едва половината от банките в страната са свързани със SWIFT, като останалите имат връзка с китайската алтернатива на мрежата. След като бе застрашена от подобни санкции през 2014 година заради анекса на Крим, Русия започна да разработва и вътрешна система.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.