Владимир Зарев взе наградата на “Перото”

Не мисля, че някъде другаде в света може да се създаде толкова удивителна литература, както в България, казва писателят

Мартин Ненчов, Николай Павлов, Клуб по журналистика към 125 СУ “Боян Пенев”

Владимир Зарев е носителят на Наградата за цялостен принос на литературен клуб „Перото“ за 2022 г. Новината бе съобщена на официална церемония, на която бяха наградени поети и писатели в общо пет категории: „Проза”, „Поезия”, „Детска литература”, „Дебют” и „Превод от български на чужд език”.  Събитието се провежда за осма поредна година. “Чувствам се горд от наградата. Това, че я получавам след 1 ноември – Деня на будителите – този толкова светъл празник за българския език, я прави специална за мен. Не мисля, че някъде другаде по света може да се създаде толкова удивителна литература, както в България. Смятам, че трябва да се намеси държавата, която подпомогне българската литература, за да може тя да достигне до световната сцена”, каза Зарев пред komentator.bg.

„Юху-буху-измислячус” с награда за детска литература

Петя Кокудева с нейната книга „Юху-буху-измислячус” стана носител на наградата за детска литература. Илюстратор на изданието е Антония Мечкуева, а издателството е „Жанет 45“. “Плачеше ми се, защото имаше толкова хубави книги, а че се наложи да кажем на някои  – не. Всички които влязоха в списъка, заслужават признание както и в национален, така и в световен план“, каза Цвета Брестничка, член на журито. Номинирани автори в тази категория бяха Петя Кокудева, Юлия Спиридонова с книгата „Сянката на щуреца”  и Анна Норт с “Пет истории за нюнюнчета“.

„По релсите“ спечели в категория “Проза”

В категория „Проза“ победител е книгата на Невена Митрополитска „По релсите“ (Издателство „Жанет“ 45).  Другите две номинирани книга бяха „ Старецът трябва да умре“ на Чавдар Ценов и „Атлантически експрес“ на Георги Танев. „Трудна категория е прозата. Беше предизвикателство за журито да отличим само една книга, което е добре, тъй като това значи, че издаваната литература е много добра. Главната цел на наградите е да помогне на авторите да бъдат забелязани – нещо което трябва да се случи при тези изключителни автори”, каза при връчването на наградата Ани Бурова.

„Лято в Бурландия“ е победител в категория „Дебют“

В тази категория отличената книга е „Лято в Бурландия“ на Момчил Миланов. Другите две номинации бяха книгите на Йоанна Елми и Кирил Нейков. “Без четенето, книгите щяха да са само купчина хартия. Благодаря ви, че четете”, каза Миланов.

Категория “Поезия”: „Не са чудовища“

Книгата на Никола Петров „Не са чудовища“ спечели в тази категория. Другите номинации бяха „Шествието“ на Кирил Василев и „Постоянна експозиция“ на Преслава Виденова. “Мисля, че има много неща по-важни от наградата. Едно от тях е себеуважението. Затова пожелавам на всички да живеем на място, където да не паодтискаме изкуството”, каза победителят.

„Антология на съвременната българска поезия“ спечели в категория “Превод от български на чужд език”

Ксения Банович, Ана Васунг и Паула Чачич взеха награда за превода на „Антология на съвременната българска поезия”, изд. „Дружства хрватска писаца” – на хърватски език.

В тази категория бяха номинирани Алесандра Бертучели  за съставителството и превода на Антология с поезия на Константин Павлов “Cavalli indomati”, изд. “Valigie rosse” – на италиански език. 
Рейнол Перес Васкес за превода и съставителството на Антология с поезия  „terra incognita“, изд. RIL editores и стихосбирката „Отворени възможности“ на Цвета Делчева – на испански език.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.