Вирусолози: Ковид-19 ще е постоянно сред нас

Очакванията, че лятото ще унищожи вируса, защото ултравиолетовите лъчи го ликвидират по повърхностите не се сбъднаха. Затова трябва да се носят маски и да се спазват хигиенните верки, смята д-р Валери Велев, инфекционист. Според проф. Мира Кожухарова, епидемиолог е неоправдано да очакваме, че коронавирусът просто ще изчезне и данните от Южна Корея доказват това. Вирусите, които предизвикват респираторни инфекции, не изчезват изведнъж от само себе си, те не се и появяват изведнъж. Кожухарова смята, че е много вероятно е оттук нататък да се срещаме с този вирус редовно, както с другите респираторни вируси, които са повече от 200.

“Епидемиолозите отдавна настояват за тях, те са изключително полезни и имат положително влияние за предпазване от всички заразни болести”, каза Кожухарова пред БНР.. 

Според д-р Велев и според Кожухарова  хората трябва да се приспособят към коронавируса.

Д-р Велев предупреди, че късната есен ще стане тревожно, защото тогава ще се срещнат два вируса – коронарисът и грипът. Техните симптоми са еднакви, но лечението им е различно и пациентите трябва да бъдат разделени. Това ще е ново предизвикателство към здравната система.

“Колкото повече безсимптомни случаи има – това е по-добре, защото означава, че това са хора, които изграждат имунитет, без да боледуват”, коментира пред БНР Кожухарова.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.