Ваксината AstraZeneca е с ефективност 60%

Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча да се одобри ваксината срещу Covid-19 на компанията “АстраЗенека” и Оксфордския университет за хора над 18-годишна възраст, предаде Ройтерс.

“Както и в предишни случаи, Комисията на EMA за лекарства за хора (CHMP) оцени стриктно тази ваксина и научната основа на нашата работа е в основата на твърдия ни ангажимент да опазваме здравето на гражданите на ЕС”, заяви изпълнителният директор на EMA Емър Кук, цитиран от БНР .

Агенцията по лекарствата добави, че четири проучвания показват, че ваксината на “АстраЗенека” (AstraZeneca) е безопасна за прилагане на хора на възраст над 18 години и отбелязва, че ваксината показва около 60% ефективност при клинични изпитвания.

Това е третата ваксина след тези на Pfizer/BioNTech и на Moderna, която получава одобрение за използване в рамките на Европейския съюз.

За разлика от другите две ваксини обаче, които отчита ефективност от над 90%, ефективността на ваксината на AstraZeneca е едва около 60 на сто.

След като получи зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата (EMA), последната стъпка е ваксината да бъде одобрена от Европейската комисия, което се очаква през следващите дни. Европейската комисия обикновено следва съветите на EMA.

Европа спешно се нуждае от повече ваксини, за да ускори програмата си за имунизация доставчици като AstraZeneca и Pfizer, изправени пред трудности при доставянето на обещаните количества за първите месеци на годината, напомня Ройтерс.

Вчера Германската комисия по ваксините към института “Робърт Кох” обаче препоръча на немските власти ваксината на AstraZeneca да се дава само на хора на възраст между 18 и 64 години поради липса на данни за това колко е ефективна при възрастни хора.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.