Български независим режисьор разказва за тайната връзка на Франсоа Вийон с богомилите

Игралният филм на Николай Богомилов “Немилосърдната красавица” е историческа драма, посветена на средновековната поезия и разказва част от истинската история на френският средновековен поет Франсоа Вийон. В продължение на 15 години руският историк и писател-българофил Фаина Гримберг и Николай Богомилов правят независимо проучване, което доказва, че Франсоа Вийон е бил последовател на богомилството и неговите корени са в България.

През 2014 г. е издадена книгата на Фаина Гримберг “Франсоа Вийон като огледало на западноевропейските българи“, която се представя на научна конференция в Москва през същата година в присъствието на много учени от Сорбоната и мн. др. учени от цяла Европа и тотално разбива почти 600 годишния мит, че Франсоа Вийон е гуляйджия и разбойник. Той е бил високоинтелектуален, силно религиозен човек, който заради катарските си убеждения (които е отстоявал смело и до края на своя трагичен живот) е заклеймен от официалната църква, скалъпват му измислен съдебен процес, изтезават го и в крайна сметка го убиват.

 Вийон се е смятал за земното въплъщение на Христос (недвусмислено казано многократно в стиховете му) ,проповядвал е, имал е свои последователи. Филмът само отчасти разказва истинската историята на Вийон, а главният герой в тази приказна история е събирателен образ от няколко исторически личности : Франсоа Вийон, Ален Шартие и Джироламо Савонорола. Това е филм-притча, с непрост алегоричен кино език, но същевременно много динамичен и сюжетно достъпен, предаващ искрени чувства, които трогват до сълзи. Филмът разказва за тежкият път на честния, моралния и свободно мислещ човек и цената, която винаги плаща твореца за своето творчество. Филмът е участник в 34 фестивала в : Англия, Холандия, Германия, Италия, Швеция, Франция, САЩ, Бразилия, Тайланд, Индия, Перу, Сингапур,Дака, Дубай и др. и вече има 30 получени награди. Филмът постига международно признание най-вече заради оригиналният стил, необичайната работа с музиката, която е отделен невидим персонаж, метафоричния кино език – културните препратки към много картини на европейски художници, религиозни и художествени текстове, чието знание и истинско разбиране прояснява авторския замисъл. “Немилосърдната красавица” ще бъде представен премиерно за България на фестивала за българско игрално кино “Златна роза” във Варна, фестивален комплекс, зала “Европа”, 26-ти септември от 17.00 часа.

Трейлъра на филма може да гледате тук:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.