България ще получи 29 млрд. евро

Брюксел отпуска 2 млрд. евро на България за 2018г.

Средствата за България в новия бюджет на ЕС и пакета “Следващо поколение” са близо 29 милиарда евро, обяви премиерът Бойко Борисов в своя профил в социалната мрежа Facebook. Това е с над 1 млрд. повече, отколкото очаквахме.

Всички казаха, че това е заслужено, всички казаха, че нашето председателство е било за пример. Шарл Мишел лично ми се обади по телефона и ми благодари за огромната помощ, която съм му оказал в преговорите. Шарл Мишел е изключителен приятел на България”, заяви премиерът. По думите му накрая всички са си стиснали ръцете и са се поздравили в 7 без 20 българско време.

Европейските лидери постигнаха споразумение по бюджета на ЕС за следващите 7 години и плана за възстановяване от кризата с коронавируса. Това стана след заседание, продължило 4 денонощия, което беше на път да постави рекорд по своята продължителност. 

В “Туитър” председателят на Европейския съвет Шарл Мишел оповести новината с една дума “Сделка”. “Направихме го! Европа е единна и силна”, каза той на започналата преди малко пресконференция заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен”. Президентът на Франция Еманюел Макрон пък определи днешния ден като “исторически за Европа”.

 Цифрите за бюджета на ЕС за следващите 7 години, както и за възстановителния план са без промяна – сътоветно 1.074 трилиона евро и 750 млрд. евро. Според това, което вчера бе оповестено пред медиите, от тях 390 млрд. ще се отпускат под формата на безвъзмездни средства, а 360 млрд. – на заеми. 

Намалени са обаче парите за кохезия, устойчивост и ценности от над 380 млрд. евро на близо 378 млрд. Сериозно орязване бе залегнало за фонда за справедлив преход, който трябва да помогне за прехода към зелена и дигитална Европа – от 30 млрд. на 10 млрд. евро. 

Към текста за върховенството за закона бе добавено, че трябва да се спазват принципите на обективност, недискриминиране и еднакво третиране на страните-членки, както и че процесът трябва да се извършва на подход, основан на доказателства. 

Увеличават се отстъпките за най-големите нетни вносители в бюджета на ЕС – Германия, Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания, като за Германия тя е над 3, 5 млрд. евро.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.