България тържествено отбеляза 3 март

Мартин Ненчов, клуб по журналистика към 125 СУ “Боян Пенев”

Днес цялата страна празнува 145 години от подписването на Санстефанския мирен договор, който постави България на картата на света.

Тържествата в столицата започнаха в 11:00 часа пред храм-паметника Ал. Невски и паметника на Незнайния воин с празнично вдигане на знамето. Президентът Румен Радев поздрави гвардейците за празника. Знамето беше вдигнато под звуците на химна. В церемонията взеха участие вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и редица дипломати и министри. Стотици граждани се събраха, въпреки дъжда, за да почетат празника. От 12:00 часа, тържествено се смениха караулите пред Президентството.

Тържеството в София завърши с тържествена заря-проверка от 18:30 на площад “Народно събрание”. На събитието бяха Румен Радев, премиерът Гълъб Донев, представители на всички парламентарни групи и министри. Хиляди граждани присъстваха и развяваха български знамена. В речта си президентът подчерта, че е надопустимо над България да се веят други знамна освен българското. Ето какво каза още Радев:

“Скъпи съотечественици, преди 145 години на тази дата възкръсва България. Армията на руския император Александър Втори, съкрушава Османската империя.
За втора година посрещаме празника, докато в Украйна бушува война. В нея се избиват мъжете, чиито деди заедно са освобождавали Родината ни. Това е и наша болка.
Пожарът на войната хвърля искри, които могат да подпалят и нашата черга. От нас зависи да не го допуснем. Да не допуснем бесовете да обладаят и нашите души, нашата реч и нашите действия. Недопустимо е над България да се веят други знамена, освен българския трибагреник.
Преди век и половина възрожденците се захванаха да градят новата българска държавност. Стожерите на Нова България са просветата, армията, демократичният идеал на Апостола и солидарното чувство, че сме един народ в Мизия, Тракия и Македония.
Днес всички тези стожери на държавността са подложени на атаки. Намират се хора, които предлагат да разоръжим армията в разгара на войната. Намериха се политици, които загръбиха нашите сънародници край Вардар. Други превръщат чистата и свята република на Апостола в безотговорен политически театър, а театъра – в политика.
Скъпи съотечественици, войната с миналото е път към саморазрушаването. Историята не е слугиня на политиката. Тя е идентичност, опит и вдъхновение. Някога възрожденци, опълченци, будители, строители на съвременна България възкресиха Родината. Те пишеха история. Наш дълг днес е да я опазим от безродници и осквернители. Народ, който допусне да подменят историята му, е обречен да изгуби и свободата си. Нашето призвание не е да я пренаписваме. Нашата задача е да я съхраним, за да пребъде България.
Затова днес отдаваме почит на нашите национални герои, на войните от армията на царя-Освободител и на всички онези, които век и половина градиха и бранеха България. Благодаря на всички вас, които с присъствието си днес отстоявате историческата истина. Честит празник! Да живее България!”, завърши Румен Радев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.