България чества Деня на Българската армия и Гергьовден

Мартин Ненчов, клуб по журналистика, към 125 СУ “Боян Пенев”

Денят на храбростта и празник на Българската армия беше честван с военен парад в София. След три години прекъсване на столичния площад “Княз Александър Първи” маршируваха военнослужещи от всички родове войски и премина тежка бойна техника, а в небето прелетяха бойни и военнотранспортни самолети и хеликоптери.

Много хора дойдоха да гледат парада, който беше открит с преминаването на вертолет Ми-17, който носеше националния флаг на Република България. 

Президентът Румен Радев поздрави военнослужещите и изнесе реч, в която подчерта, че навлизаме в опасни времена на война след години на неграмотни и користни експерименти с въоръжените сили. “В Европа бушува война, безпрецедентна по мащаби и залог в най -новата история на нашия континент. Като президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили, като офицер и командир от Българската армия, искам да заявя, че развитието на въоръжените сили и войната не търпят дилетанщина и лекомислие”, каза президентът Румен Радев. 

Празникът беше отбелязан в цялата страна. БНР съобщи, че в Плевен е направен музей на открито, който показва военното облекло и оръжие от времето на траките до световните войни.
В Ямбол, с водосвет, питейно шествие и икона на Св. Георги беше честван празника.
Специалното за тази икона, е че в нея са вградени частици от мощите на Иван Рилски.
В Разград, Капанският ансамбъл и хор “Родна песен” на офицерите и сержантите се
включиха в тържеството.
Честит празник!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.