България можело да стане донор на страни от ЕС

България може да се окаже донор на редица европейски страни, ако не успее да убеди Европейската комисия, че ще работи по приоритетни за Европа политика. Това обяви през bTV Радан Кънев, български евродепутат от Демократична България. Днес Европейската комисия трябва да представи нов спасителен пакет за излизане от икономическата криза, причинена от разпространението на коронавируса като очакванията са той да е в размер на 1.5-2 трилиона евро.

Кънев смята, че пари от този план няма да се раздават просто така, както била свикнала властта в България, а по три основни приоритета, които ще залегнат в основата на раздаването на средствата. Това са модернизация и зелена икономика, дигитализация, както и съкращаване на веригите за производство и разчитане на локално производство.

“Вече трябва да покажем какви са приоритетите ни, за да получим пари. С управление като днешното, което бойкотира зелената сделка, може да станем спонсори на страни като Италия, Испания или Холандия. Минимум от половината от този спасителен пакет е за политики, свързани със зелени политики”, заяви Кънев.

Той попита дали страната има национален възстановителен план след кризата, защото от него ще се определи съдбата на 2 поколения българи – на тези, които са родени 90-те години, и тези, които още не са пълнолетни.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.