България готова да сключи договор за ваксина срещу Ковид-19

България обяви готовност да се присъедини към група страни от ЕС, които сключиха предварителни договори с компанията AstraZeneca за доставка на 400 милиона ваксини срещу COVID-19, ако нейната разработка съвместно с Университета в Окфорд се окаже успешна.

Според споразумението доставките трябва да започнат до края на 2020 г.

От AstraZeneca заявяват, че по време на пандемията ще предоставят ваксината си без печалба. Това означава, че поръчителите трябва да поемат стойността до крайния продукт и разходите за транспортиране, съхранение, инструктиране на персонал как се поставя и кампаниите за ваксиниране.

Това е първият договор на алианса на 4 държави – Франция, Германия, Италия и Холандия, наречен Europe’s Inclusive Vaccines Alliance (IVA). Той бе създаден на 4 юни по инициатива на Берлин с цел да се осигурят ваксини за всички страни от ЕС колкото се може по-бързо, а не първите количества да отпътуват за САЩ и държави, готови да наддават щедро, за да получат привилегирована позиция.

Всички страни членки на ЕС ще могат да се присъединят при същите условия като учредителите към предварителния договор, чиято стойност не се съобщава. По думите му интерес са проявили и страни като Китай, Бразилия Япония и Русия.

В съобщението от Правителствената пресслужба в София се казва още, че “на този етап България разглежда различни опции относно осигуряването на ваксина”, както и че “може да заяви интерес към ваксината и в директни преговори с компанията, организираща нейното производство и дистрибуция”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.